Osude napada na Ivanu Dulić-Marković

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je ogorčeno zbog nastavljanja govora mržnje u najvi

07. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je ogorčeno zbog nastavljanja govora mržnje u najvišim institucijama vlasti i nedavnog šovinističkog napada na ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković. “Pozdravljamo oštru i blagovremenu reakciju predsednika Srbije Borisa Tadića na brutalne uvrede izrečene u Skupštini Srbije, ali izražavamo zabrinutost zbog činjenice da drugi predstavnici vlasti ili uopšte nisu reagovali, ili su reagovali sa zakašnjenjem”, navodi udruženje u saopštenju.
Poslanik SRS-a Zoran Krasić juče je za skupštinskom govornicom pojedine članove porodice Ivane Dulić-Marković nazvao ustašama.
NUNS ističe da već godinama intenzivno nastoji da suzbije govor mržnje u srpskim medijima, “kako bi društvo konačno izašlo iz perioda u kome su klevete, uvrede i neosnovane optužbe postale obrazac ponašanja”. “Verujemo da bez raskida sa takvom praksom Srbija neće moći da postane istinski demokratsko i prosperitetno društvo”, navodi NUNS. Dodaje se da su to udruženje i “novinarska profesija u celini” očekivali i očekuju od političara i organa vlasti pomoć u suzbijanju govora mržnje i uspostavljanju poštovanja osnovnih standarda novinarske profesije. “Umesto toga, ponovo se suočavamo sa činjenicom da su upravo političari ti koji podstiču takvo ponašanje”, naglašava NUNS.
I Građanske inicijative i Federacija nevladinih organizacija Srbije (FENS) osudile su, kako navode, “divljački nacionalistički ispad” poslanika SRS-a na ministarku poljoprivrede. Ocenjeno je da je takav ispad “nastavak sistematskog urušavanja ugleda i uloge” Skupštine Srbije i da “baca ljagu na celu Srbiju kao novu državu u Evropi”. “Zaštićeni poslaničkim imunitetom, zaštićeni saradnjom sa vladom, zaštićeni strahom institucija pravnog sistema, zaštićeni strahom građana od njihovog nasilja, poslanici SRS-a nastavljaju svoju dugogodišnju akciju širenja etničke mržnje i pritisaka na manjine u Srbiji”, navode te organizacije. Ocenjeno je i da “nespremnost države da se u okviru ustava i zakona suprotstavi ovakvoj politici SRS-a nije znak njene nemoći, već njene prećutne podrške ciljevima SRS-a”. “Mi, kao građani i organizacije, iskazujemo svoju najoštriju osudu ovakvih istupa SRS-a, osudu rušenja i ruženja institucije Narodne skupštine Republike Srbije i osudu pasivnosti vlade prema ovoj vrsti krivičnih dela”, dodaje se u saopštenju.
Te organizacije izrazile su solidarnost sa Ivanom Dulić-Marković i svim pripadnicima manjina u Srbiji koji su izloženi uvredama i nasilju.

Print Friendly, PDF & Email