Oprezno s lustracijom crkve i medija

Poljaci smatraju da posle 16 godina tranzicije konačno treba obaviti temeljnu lustraciju u državnoj upravi, ali traž

17. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Poljaci smatraju da posle 16 godina tranzicije konačno treba obaviti temeljnu lustraciju u državnoj upravi, ali traže oprez pri lustraciji sveštenika i novinara, pokazalo je istraživanje za poljski dnevnik “Žečpospolita”. Čak 59 odsto Poljaka smatra da lustraciji ne treba da podležu samo najviši u državnoj upravi kao do sada, već da je treba sprovesti na svim nivoima, pokazala je ta anketa agencije GfK Polonija.
Poglavar moćne Poljske katoličke crkve kardinal Juzef Glemp povodom skandala ovog proleća kada je u medije procurelo da je nekoliko uglednih i omiljenih sveštenika sarađivalo sa komunističkom tajnom policijom, kazao je da “lustracija sveštenika poljskom društvu nije potrebna”. “Lustrirajte prvo državne činovnike i novinare, koliko su oni cinkarili”, rekao je ovih dana kardinal.
Oko 42 odsto Poljaka se slaže da treba da se zna i ko je od novinara bio agent i to u svim medijima a ne samo da kroz lustraciju prolaze šefovi javno pravnih elektronskih medija i nacionalne novinske agencije PAP. Za dva odsto više, 44 odsto, međutim smatra da lustraciju ne smeju da izbegnu ni sveštenici, bez obzira na izvinjenje najuticajnijeg poljskog sveštenika, bivšeg dugogodišnjeg sekretara pape Jovana Pavla Drugog, krakovskog kardinala Stanjislava Điviša. Điviš je nedavno zabranio nekadašnjem aktivisti otpora protiv komunista svešteniku Tadeušu Isakoviču Zaleskom da objavi imena 28 agenata u mantijama i da nastavi dalje svoje istraživanje infiltracije komunističke državne bezbednosti u crkvu. Điviš traži da se imena sveštenika agenata objavljuju tek posle kompleksnog naučnog istraživanja svakog slučaja. Naciji se izvinio za moralno posrnule sveštenike, kojih je prema nekim procenama bilo oko 10 do 15 odsto a pozvao je sve Poljake kojima su ti agenti u mantijama učinili nažao da mu to prijave da se crkva sa njima obračuna sama.
Poljaci se prema anketi “Žečpospolite” slažu da u lustraciji sveštenika treba postupati opreznije nego kod državnih činovnika, ali iste takve obzire traže i za novinare.

Print Friendly, PDF & Email