Odloženo suđenje Mirčiću do daljeg

Suđenje poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Miloradu Mirčiću, po privatnoj tužbi novinara “Građanskog

23. Jun 2006

Reading Time: 1 minute

Suđenje poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Miloradu Mirčiću, po privatnoj tužbi novinara “Građanskog lista” zbog uvrede i klevete, odloženo je danas u Novom Sadu do daljeg, zbog njegovog nedolaska. Sudija Biljana Delić rekla je da je Mirčić uredno primio poziv, ali je i pored toga odložila suđenje, ali i najavila da će tražiti od skupština Srbije i Vojvodine odobrenje za krivično gonjenje Mirčića.
Advokat “Građanskog lista” Vladimir Beljanski zatražio je da se Mirčić privede u sud, ali je sudija to odbila pozivajući se na ustavnu odredbu da se poslanik ne sme pritvarati, niti mu se može ograničavati sloboda kretanja. Beljanski je rekao novinarima da se bliži rok od četiri godine, kada će doći do zastarevanja predmeta, što Mirčić, kako je ocenio, i želi da postigne.
Mirčićev branilac Nemanja Aleksić rekao je da će njegov klijent sam odlučiti da li će se pozvati na poslanički imunitet. On je rekao i da Mirčić “nije na uredan način dobio poziv, jer je on bio pribijen na vratima od stana”. Prema rečima Aleksića, Mirčić će se “pojaviti kada mu poziv bude bio uredno uručen i kada Administrativni odbor Skupštine Srbije da odobrenje za njegovo krivično gonjenjenje”.
Glavni i dogovrni urednik “Građanskog lista” Miodrag Nikić i dvadesetak novinara podneli su 30. aprila 2004. godine privatnu krivičnu tužbu protiv Mirčića, zbog njegovog istupa na konferenciji za novinare 2. februara te godine, kada je taj list nazvao “ustaškim i prohrvatskim”. Mirčić je tada rekao da je “‘Građanski list’ ustaški i prohrvatski list”, u kojem “svi smradovi u novinarstvu rade” i da je vlasnik tog lista predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, te da je “pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića”. Opštinski sud ranije je saopštio da je početak glavnog preteresa zakazan dve godine nakon podnošenja tužbe zato što je sudija, kojoj je prvobitno bio dodeljen predmet, bila na održavanju trudnoće.

Print Friendly, PDF & Email