NUNS najavio obraćanje nadležnima i sudu

Granski sindikat medija “Nezavisnost” i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavili su danas

09. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Granski sindikat medija “Nezavisnost” i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavili su danas da će se obratiti nadležnim državnim i sudskim organima, povodom saopštenja Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u kojem su optuženi za laž. “Najnovije Saopštenje RRA sadrži veoma ozbiljne uvrede i klevete upućene GS medija ‘Nezavisnost’ i NUNS i naše organizacije će se tim povodom obratiti nadležnim državnim i sudskim organima”, saopštile su te dve organizacije.
Povodom optužbi Saveta RRA da su, protestujući zbog procedure “samopredlaganja” četiri člana UO Radio-televizije Srbije (RTS) izneli “zlonamerne, netačne i lažne” tvrdnje i “zloupotrebili interni i nedovršen spisak stručne službe RRA”, “Nezavisnost” i NUNS su istakli da “poseduju dokument RRA u kojem se vide iznete činjenice”. “Ovaj dokument je zvaničan odgovor RRA na zvaničan zahtev Sindikata RTS ‘Nezavisnost’. Ne znamo zašto je Savet, kako tvrdi, prosledio ‘nedovršen’ odgovor, ali smatrali smo da je sadržaj odgovora skandalozan i zato smo ga prosledili javnosti”, naveli su “Nezavinost” i NUNS.
Savet RRA juče je odbacio tvrdnje NUNS-a i Sindikata “Nezavisnost” RTS-a da je četvoro kandidara predložilo same sebe za članstvo u Upravnom odboru RTS-a. “Laž je da su se Milica Kuburović, Predrag Marković, Jovan Babić i Dušan Savić sami predložili za članstvo u Upravnom odboru Radiodifuzne ustanove Srbije”, saopštila je RRA, optužujući “Nezavisnost” i NUNS. Savet RRA optužio je “Nezavisnost” i NUNS i za “laž” da u tekstu poziva za predlaganje kandidata piše da predlagači mogu biti samo registrovane organizacije, navodeći da bi se to kosilo sa odredbama Statuta RRA kojim je precizirano da predlagači mogu biti “zainteresovane organizacije, ustanove i građani”, kao i članovi Saveta RRA. “Laž je da je Savet RRA odbio zahtev NUNS-a i sindikata RTS ‘Nezavisnost’ da im se, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, dostavi fotokopija dokumenata o kriterijumima na osnovu kojih su birani kandidati, kao i obrazloženje odluke o izboru kandidata”, saopštio je Savet RRA, dodajući da je odgovoreno da se svi kriterijumi nalaze u Zakonu o radiodifuziji i da nema dodatnih.

Print Friendly, PDF & Email