Milivojević: Govor mržnje traje godinama

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i bivša poslanica u Skupštini Srbije, Ksenija Milivojević, izjavil

16. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i bivša poslanica u Skupštini Srbije, Ksenija Milivojević, izjavila je večeras da se govor mržnje u Skupštini Srbije čuje već poslednje dve do tri godine, ali da niko na to ne reaguje. Milivojevićeva je, na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Pančevu, kazala da su govor mržnje, uvreda i nasilje “postale društveno prihvatljivo ponašanje u Srbiji”. Ona je ocenila da politička elita u Srbiji “ne želi da prihvati evropske standarde, već ih neprestano predstavlja kao nešto što mora da se uradi jer se od nas to zahteva”.
Direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević ocenila je da, kada je u pitanju Srpska radikalna stranka, uopšte se ne može govoriti da je u pitanju politička partija nego “sistematsko zlo koje za sredstvo politike koristi silu”. “Nakon svega što su izrekli radikali mogu da mislim kako izgleda kada ostanu sami sa žrtvama u, recimo, Vukovaru”, kazala je Borka Pavićević.
Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta ocenio je da sistem u Srbiji legalizuje agresiju, nasilje i mržnju”. On je ocenio da činjenica da sa nivoa bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora na nivo Srbije nije preneto Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, “znači da se ta prava države Srbije uopšte i ne tiču”. “Evropski identitet je različitost, a kod nas vlada jednoumlje i pripadnost jednom kolektivu”, rekao je Dereta.
Ciklus tribina NDNV pod nazivom “Promocija različitosti” podržao je Fond za otvoreno društvo u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email