Mediji kršili kodeks novinara

Mediji u Srbiji i Crnoj Gori, posle referenduma su “masovno kršili” Kodeks novinara, ocenilo je danas cr

07. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Mediji u Srbiji i Crnoj Gori, posle referenduma su “masovno kršili” Kodeks novinara, ocenilo je danas crnogorsko Novinarsko samoregulatorno tijelo (NST). Predstavnici NST Draško Đuranović i Vesna Pejović na konferenciji za novinare upozorili su na naslove u listovima “Press”, “Kurir” i “Glas javnosti”, u kojima je ishod crnogorskog referenduma direktno doveden u vezu sa glasanjem građana albanske i muslimansko-bošnjačke nacionalnosti.
Navodeći da je podgorički list “Dan” više puta prekršio Kodeks novinara, Đuranović je naglasio da se to ne odnosi samo na jednu kolumnu u tim novinama. Pejović je ocenila da je postreferendumska emisija “Oči u oči sa…” podgoričke televizije “Elmag”, voditeljke Milijane Baletić “sa više aspekata odisala mržnjom”. Kao primer kršenja Kodeksa, Pejović je navela i emisiju “Hoće li se priznati referendum”, na istoj televiziji 22. maja. Prema njenim rečima, tokom tih emisija emitovane su SMS poruke koje su “obilovale mržnjom” prema onim građanima koji su glasali za nezavisnost Crne Gore. Pejović je rekla da je uredništvo televizijskih kuća odgovorno i za SMS poruke, koje ne moraju da budu emitovane izvorno kako su ih poslate.
Kako je istakla, prekršaj Kodeksa novinara je i najava voditelja informativne emisije televizije Crne Gore od 3.juna, da je to “prvi ‘Dnevnik’ u nezavisnoj i slobodnoj Crnoj Gori”. Pejovićeva je pozvala novinare da se međusobno ne vređaju, rečima “novinarčići” , “režimski novinari” i slično.

Print Friendly, PDF & Email