Lustracija za sve novinare

Sve poljske novinare, a ne samo one u javnim medijima kao što su nacionalna televizija radio i novinska agencija PAP, če

21. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Sve poljske novinare, a ne samo one u javnim medijima kao što su nacionalna televizija radio i novinska agencija PAP, čeka lustracija. Komisija koja u nadležnom odobru donjeg doma parlamenta, Sejma, radi na izmenama zakona o lustraciji i Institutu pamćenja naroda (IPN), neočekivano je i novinare privatnih medija uvrstila u krug osoba koje obavljaju funkciju od javnog interesa i podležu lustraciji. Zato će svi novinari u Poljskoj, rođeni pre 1972. godine, morati od IPN-a da zatraže potvrdu o tome šta se o njima nalazi u arhivima gde se čuvaju dosijei totalitarnih službi bezbednosti, saznaje dnevnik “Gazeta Viborča”. Poslanici su ipak napravili razliku između novinara u javnim medijima i onim u komercijalnim, pošto za one u privatnim, činjenica da su bili agenti ili saradnici tajne komunističke policije ili obaveštajnih službi ne znači automatski gubitak posla. Za privatne medije “prljava” lustraciona potvrda ne predviđa nikakve sankcije.
U nacionalnoj televiziji, radiju i PAP-u ukoliko sam novinar ne zatraži od instituta potvrdu, učiniće to njegov glavni urednik. Ukoliko se pokaže da je novinar svojevremeno sarađivao sa tajnom policijom, glavni urednik javnog medija će odlučivati da li ima “moralnu kvalifikaciju” da obavlja novinarsku profesiju a u praksi se očekuje da će to značiti gubitak posla. “U slučaju privatnih medija ako ni novinar ni njegov glavni urednik ne zatraže potvrdu o lustraciji ne prete nikakve sankcije. Osudiće to samo javno mnjenje”, rekao je poljskom listu jedan od autora izmena zakona poslanik Arkadijuš Mularčik (Arkadiusz Mularczyk).

Print Friendly, PDF & Email