“Lični obračun nezadovoljnog političara”

Glavna i odgovorna urednica Narodnih novina Olivera Panajotović ocenila je juče da inicijativa gradonačelnika Niša

22. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Glavna i odgovorna urednica Narodnih novina Olivera Panajotović ocenila je juče da inicijativa gradonačelnika Niša Smiljka Kostića za obustavu finansiranja jedinog niškog dnevnika predstavlja njegov „lični obračun“ zbog neslaganja s profesionalnom uređivačkom politikom lista.
– Gradonačelnik se već duže vreme ne slaže s profesionalnom uređivačkom politikom lista i smeta mu što ne ćutimo o svemu što radi, ili propušta da čini. Dokazao je to i dosadašnjim čestim pozivima i pretnjama sankcijama kad god se nije slagao s tekstovima o sebi – kaže Panajotović za Danas.
Niški gradonačelnik je prekjuče uputio pismo glodurki Narodnih novina u kojem najavljuje pokretanje inicijative za obustavu finansiranja dnevnika čiji je osnivač grad koji ga finansira s 35 odsto. Ova sredstva list koristi za kupovinu papira i štampanje. Razlog za ovakvu najavu je uklanjanje gradskog grba kao obeležja Niša s naslovne strane lista koji je od prošlog ponedeljka grafički redizajniran.
Panajotović, međutim, ocenjuje da obeležje grada nije „samovoljno ukinuto“ pošto list i nema nikakve obaveze prema gradu u pogledu grafičkog dizajna. Dodala je da je novi „dizajn“ već privukao čitaoce pošto je ceo tiraž rasprodat.
– Ukoliko se dogodi da gradonačelnik Kostić samovoljno obustavi finansiranje Narodnih novina list će nastojati da funkcioniše i bez tih sredstava. Mi poštujemo svoje čitaoce i ako smo mogli da izlazimo pod bombama (1999) izlazićemo i „pod Smiljkom“- kaže Panajotović. Ona dodaje da su Narodne novine uputile pisma gradskim većnicima i odbornicima u kojima se naglašava da je delimično finansiranje lista predviđeno odlukom Skupštine grada, a da je gradonačelnik dužan da poštuje zakon i skupštinske odluke. Slična pisma upućena su ministarstvima za kulturu i informisanje i lokalnu samoupravu, kao i Agenciji za privatizaciju koja zabranjuje opstrukciju rada preduzeća koja su u procesu privatizacije, što je slučaj s Narodnim novinama.
Kostićeva inicijativa, sudeći prema nezvaničnim informacijama, nije naišla na odobravanje ni vlasti, niti opozicije. Branislav Jovanović, predsednik niške G17 Plus koja „ima nadležnost“ nad gradskim javnim informativnim preduzećima, kaže da odbornici te stranke neće podržati inicijativu gradonačelnika. On kaže da je G17 protiv ukidanja medija, a za slobodu informisanja.
Miloš Simonović, šef opozicione odborničke grupe DS sumnja da će Kostić uopšte inicirati obustavu finansiranja Narodnih. On za Danas ocenjuje da je reč o „pritisku na slobodu informisanja“ i to samo zbog toga što gradonačelnik nije zadovoljan kritičkim tekstovima o njegovom radu.
Niški dnevnik je, inače, u završnoj fazi aukcijske privatizacije. Nedavno je predao potrebnu dokumentaciju republičkoj Agenciji za privatizaciju, a njegova vrednost zvanično je procenjena na skoro milion evra.

Print Friendly, PDF & Email