Krivična prijava protiv NN autora

Fond za humanitarno pravo je 2. juna 2006. godine podneo krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog

06. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Fond za humanitarno pravo je 2. juna 2006. godine podneo krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, zbog krivičnog dela izazivanje rasne, verske i nacionalne, mržnje razdora i netrpeljivosti. Prijava je podneta protiv NN autora i izvođača pesme pod nazivom „Da koljemo“, koja se nedavno pojavila na Internetu, a koja otvoreno veliča genocid u Srebrenici i poziva na dalje istrebljenje bošnjačkog naroda.
Tekst pomenute pesme između ostalog govori o „klanju“ Bošnjaka u Srebrenici kao nečemu što je za ponos svakom pripadniku srpkog naroda, a haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić se označavaju kao heroji zbog ubistva 7000 Bošnjaka. Hodža, islamski duhovnik, u pesmi se upoređuje sa životinjom koja „riče“ a veliča se i činjenica da su islamski verski objekti srušeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Čitav kontekst sporne pesme nedvosmisleno šalje poruku da je uništenje bošnjačkog stanovništva istorijska potreba i osveta srpskog naroda za izdaju („ovo vam je kazna što izdali ste rod/ prodali ste krst, kaznio vas Bog“).
FHP upozorava da je negiranje i veličanje genocida u Srebrenici, kao i drugih teških zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, već duže vreme prisutno u Srbiji i zahteva od nadležnih organa da sankcionišu ovakve javne istupe, u skladu sa postojećim zakonskim propisima. Izostanak krivične odgovornosti za ovakve istupe vređa dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, a društvo u Srbiji još više udaljava od suočavanja sa prošlošću. Kažnjavanje ovakvih dela je bitno i zato da bi se u Srbiji konačno uspostavio sistem vrednosti u kome je zločin nešto strašno, nešto čije počinioce treba
kazniti, a ne slaviti ih. Nepostojanje ovakvog sistema vrednosti samo još više gura Srbiju u izolaciju i udaljava je od evropskih integracionih procesa.

Print Friendly, PDF & Email