Knez Mihailova – naš Hajd-park

Omiljena beogradska Knez Mihailova ulica, na uglu kod „Ruskog cara“, u poslednje vreme sve više podseća na londonski H

16. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Omiljena beogradska Knez Mihailova ulica, na uglu kod „Ruskog cara“, u poslednje vreme sve više podseća na londonski Hajd-park korner, tačnije na javnu tribinu za neformalne političke debate, ali i akcije političara, kao što su i juče aktivisti G17 plus skupljali potpise za zabranu Srpske radikalne stranke. Od subote, 10 juna. G 17 plus na tom mestu svakodnevno skuplja potpise građana za zabranu rada SRS i organizuje građanske forume u okviru kojih prolaznici i zainteresovani mogu da kažu sve što misle o politici SRS, ali i drugih stranaka.
Konferansije tribine je uglavnom poslanik Demokratske stranke Zaharije Trnavčević, koji neobavezno razgovara sa građanima i ubeđuje ih da iznesu svoj stav i daju potpis za zabranu radikala. Neki od prolaznika se rado prihvataju mikrofona i iznose argumente „za“ i „protiv“ ukidanja najveće opozicione stranke u Srbiji.
I dok se zagovornici ukidanja SRS verbalno, direktno u mikrofon, vatreno bore za svoja uverenja.
Samo par metara dalje već danima stoji tabla s likom predsednika Rusije Vladimira Putina i inicijativa za sakupljanje 5.000 potpisa, koliko je potrebno da se pitanje „zašto predsednik Rusije nije dodelio medalju srpskom narodu za učešće u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu“ stavi na dnevni red Ruske dume.
Interesovanje za ovu inicijativu je, sudeći po prolaznicima koji zastaju ispred punkta, manje od onog koje građani pokazuju za ideju o zabrani rada SRS.
Vikendom se preko velikog displeja na istom mestu emituje „Telefakt“ BK televizije, čiji novinari ne odustaju od borbe za frekvencije.

Print Friendly, PDF & Email