I manjine će pisati ustav

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je sednicu Pododbora za ustavna pitanja za ponedeljak, 12. jun

09. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je sednicu Pododbora za ustavna pitanja za ponedeljak, 12. jun. Kako se navodi u saopštenju iz Markovićevog kabineta, sednica je zakazana posle konsultacija s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i s predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini i pokrajinskih vlasti.
Spiker republičkog parlamenta je, inače, juče o novom ustavu razgovarao sa predsednikom PIV-a Bojanom Pajtićem, koji je nakon susreta izjavio da se sa Markovićem dogovorio o učešću predstavnika Vojvodine u radu skupštinskog Pododbora za ustavna pitanja kad na dnevnom redu bude deo ustava Srbije koji će se odnositi na status Pokrajine. Pajtić je naveo da će, takođe, i nacionalnim manjinama, preko nacionalnih saveta, biti omogućeno učešće u izradi dela ustava koji se odnosi na korpus građanskih, odnosno manjinskih prava.
Po njegovim rečima, predstavnici Vojvodine će insistirati na Platformi PIV-a koja odražava raspoloženje većine u Skupštini APV, a odnosi se na ustavno sticanje zakonodavne i izvršne vlasti, delimičnu sudsku vlast i izvorne prihode i pokrajinske nadležnosti. On je pri tome naveo da ohrabruje činjenica da se ove odredbe već nalaze u nacrtima ustava koje su pripremali timovi predsednika Republike i Vlade Srbije.
“Predstoji nam izrada konačnog teksta koji će implementirati one tekovine koje bi omogućile da se Vojvodina razvija kao evropska regija, a Srbija dalje decentralizuje”, rekao je Pajtić.
Predsednik PIV-a je uoči sastanka s Markovićem razgovarao sa predstavnicima nacionalnih saveta, koji su tom prilikom najavili da će formulisati zajedničku platformu, u kojoj će se založiti da se sva prava, koja su bila proklamovana bivšim saveznim propisima, ugrade u novi ustav.

Print Friendly, PDF & Email