Hitno menjati imidž

U Beogradu je juče održana međunarodna konferencija o mogućnostima kreiranja novog imidža Srbije, njenom pozicioni

26. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

U Beogradu je juče održana međunarodna konferencija o mogućnostima kreiranja novog imidža Srbije, njenom pozicioniranju u Evropi i afirmaciji srpskih brendova u svetu.
Cilj konferencije na temu “Kako graditi novi identitet i imidž države Srbije” jeste pokretanje relevantnih pitanja o ulozi medija, kulture, turizma i sporta za bolje pozicioniranje Srbije u Evropi i za stvaranje njenog novog imidža.
Bivši ambasador SCG u Francuskoj i jedan od osnivača i vlasnika novinske agencije Beta Radomir Diklić, moderator panela o ulozi medija u formiranju novog identiteta i slike Srbije, istakao je da “mediji ne mogu da budu samo prenosioci poruke, već i da kreiraju imidž Srbije u svetu”.
Reno Žirar, novinar francuskog “Figaroa” koji je pratio situaciju u Srbiji i regionu, istakao je da je pitanje imidža dobro pitanje, ali da ga je trebalo postaviti pre 15 godina.
“Za jednu zemlju je važno da ima strategiju… pri čemu ne treba ignorisati prošlost”, rekao je Žirar, navodeći primer Hrvatske koja je učinila sve u cilju približavanja EU. Hrvatska je rekla, “da, Jasenovac je bio zločin, i poslala je Gotovinu u Hag”.
“Konkurencija danas treba da se ostvari kroz imidž, a ne kroz oružje. Sve je imidž, konsenzus i poverenje… SAD imaju najbolje oružje, a na kraju gube rat u Iraku”, rekao je francuski novinar.
Žirar je rekao da “prošlost treba da bude napisana, da priča o Kosovu treba da bude napisana” i doda da je kosovsko pitanje “sada na Evropi, a ne na Srbiji, koliko god to čudno izgledalo”.
Srbija bi, kako smatra Žirar, mogla da bude “mala Poljska”, homogena zemlja sa velikom dijasporom i ekonomijom zasnovanom na poljoprivredi i turizmu.
Dopisnik BBC Đorđe Vlajić je istakao da je važno da postoje medijski brendovi u Srbiji. Mediji bi trebalo da budu vid “korektiva”, rekao je on i dodao da bi javni interes morao biti stariji od pojedinačnog.
Milica Čubrilo, prenoseći svoja iskustva novinarke RFI-ja i doskorašnje direktorke Turističkog saveza Srbije, rekla je da je teško plasirati vesti o Srbiji koje nisu vezane za politiku i istakla značaj turizma u kreiranju novog imidža.
Glavni i odgovorni urednik Radio-Beograda Dušan Radulović upozorio je da “mediji koji pišu o herojima, a koji se nalaze na međunarodnim optužnicama, šalju poruku da se u zemlji ništa nije promenilo”.
O ulozi ekonomije, sporta i kulture u kreiranju novog imidža Srbije na skupu su govorili Srđan Saletović iz Evropske agencije za rekonstrukciju, slikar Miloš Šobajić i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta Nebojša Bradić.
Skupu u organizaciji agencije “Ataše” prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora.

Print Friendly, PDF & Email