Falsifikovanje istorije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluku gradske Komisije za davanje imena ulicama da jedna ulica u No

02. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluku gradske Komisije za davanje imena ulicama da jedna ulica u Novom Sadu, u Adicama (bivša Nova 69), dobije ime uglednog novosadskog književnika Vojislava Despotova. Podsećamo da je naše udruženje krajem 2004. godine pokrenulo inicijativu da Despotov, jedan od najznačajnijih i najautentičnijih južnoslovenskih, srpskih, vojvođanskih i novosadskih pisaca i pesnika, koji je preminuo početkom 2000. godine, dobije ulicu u gradu u kojem je ostavio neizbrisiv umetnički, kulturni i civilizacijski trag. Podsećamo i da je Despotov bio jedan od ne baš mnogobrojnih ovdašnjih stvaralaca koji je tokom devedesetih godina uporno i nedvosmisleno pružao otpor tradicionalističkom varvarizmu i varvarskom tradicionalizmu, koji nažalost još uvek živimo.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine iskazuje, međutim, ogorčenje zbog opasnosti da se, uopšte, ozbiljno razmatraju predlozi da vođa četničkog pokreta Draža Mihajlović i nedavno preminuli haški optuženik Slobodan Milošević takođe dobiju ulice u našem gradu. Nadamo se da će postojati bar minimalni nivo zdravog razuma i kod Komisije i kod gradskih “otaca i majki” da se ove strašne ideje odmah odbace, jer one ne samo da su retrogradne i anticivilizacijske, već predstavljaju užasnu provokaciju za one mnogobrojne građane koji su bili, na različite načine, žrtve politike i ratova koje su Mihajlović i Milošević vodili. Pogotovo skrećemo pažnju da su rane koje je Milošević naneo i građanima Srbije i građanima okolnih država izuzetno sveže, kao i da je njegova politika za svoj rezultat imala stotine hiljada ljudskih žrtava.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine takođe smatra da su i promene naziva ulica u Sremskoj Kamenici potpuno neprihvatljive, jer su u funkciji dalje klerikalizacije društva i poništavanja i revidiranja novije istorije. Promena imena ulica Save Kovačevića i Engleske bolnice u Svetosavsku ulicu primer su želje da se istorija Novog Sada i Vojvodine falsifikuju, odnosno da se iz nje izbriše sve ono što ne pripada kleronacionalističkoj interpretaciji istorije.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine se pita da li je Sava Kovačević izbrisan sa mape Novog Sada zbog rezultata referenduma u Crnoj Gori i predlaže kompromisno rešenje koje bi, verujemo, pomirilo i nepomirljive političke krajnosti – da se kamenička ulica preimenuje u Ulicu svetog Save Kovačevića.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email