Dozvole kasne zbog pirata

Odluka Radiodifuznog saveta o dodeli šest TV i 14 radio dozvola za emitovanje programa za područje Beograda trebalo bi

22. Jun 2006

Reading Time: < 1 minute

Odluka Radiodifuznog saveta o dodeli šest TV i 14 radio dozvola za emitovanje programa za područje Beograda trebalo bi da se donese do 27. juna, ali taj rok će možda, ipak, biti prekoračen. Tu mogućnost “Novostima” je potvrdio član Saveta Slobodan Đorić objasnivši da bi se izmenama Zakona o radiodifuziji, između ostalog, jasnije definisale obaveze i mehanizmi kontrole piratskih stanica.
– Poznato je da u Beogradu ima oko stotinu radio-stanica – objašnjava Đorić. – Polovina njih prijavila se na konkurs, a samo 14 može da dobije dozvolu. To znači da će preostalih, skoro 80 procenata, morati da se ugasi. Cilj konkursa je sređivanje dugogodišnjeg haosa u etru. Ako posle legalnih odluka ostane isto stanje čemu onda Zakon i Agencija za radiodifuziju. Onda se vraćamo na početak.
Zakonom o radiodifuziji, koji je do sada dva puta menjan, nije precizirano ko će vršiti nezahvalni posao gašenja stanica, ali je najlogičnije da to rade inspektori Agencije za telekomunikacije. Radiodifuzna agencija za to nije osposobljena, a efikasno rešenje nije ni u nepopularnoj asistenciji policije. Međutim, ovo pitanje nije definisano ni u samoj Agenciji za telekomunikacije, gde se, smatra Đorić, takva obaveza izbegava.

Print Friendly, PDF & Email