Daljinski za 200 programa

Do kraja avgusta ili početka septembra na malim ekranima će otpočeti zvanično emitovanje programa svih pet emitera ko

12. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

Do kraja avgusta ili početka septembra na malim ekranima će otpočeti zvanično emitovanje programa svih pet emitera koji su na nedavnom konkursu dobili nacionalne licence. Televizijama koje su se ovajdili dozvolama na nacionalnom nivou na raspolaganje je dato 90 dana da obezbede sve prateće dozvole neophodne za početak emitovanja programa, i trenutno je na potezu Agencija za telekomunikacije koja obavlja proveru da li su dotični emiteri zadovoljili propisane tehničke preduslove.
Nove pozicije na daljinskom upravljaču početkom jeseni zauzeće, osim TV B92, “Pinka” i TV dvojca „Hepi/Košava” čije programe su gledaoci mogli da prate i do sada i novajlija u ovom poslu, TV “Avala”, kao i američka TV “Foks”, koja je nova za gledaoce u Srbiji, ali ne i u svetu. One su dobijanjem licence stekle pravo da signalom pokrivaju Srbiju u narednih osam godina, kada će konkurs biti ponovljen, ali ne za nove emitere, već za produženje važećih licenci, ukoliko im zbog nepoštovanja zakonske regulative u međuvremenu ista ne bude oduzeta.
No, kompletna lista TV emitera čije će programe ubuduće moći da prate gledaoci u Srbiji, ne računajući kablovske korisnike, biće poznata tek sredinom naredne godine, do kada bi trebalo da se okončaju konkursni postupci za dodelu regionalnih i lokalnih dozvola. Kroz nekoliko dana, kako su najavili iz RRA, biće saopšteno kojih šest TV stanica je dobilo pravo emitovanja u regionu Beograda. Formalno je konkursne uslove ispunilo devet televizija, dokumentacija je pregledana, a Savet RRA je još u aprilu obavio javne razgovore s predstavnicima tih stanica. Za beogradski TV etar konkurisali su, podsetimo, TV “Art”, “Košava”, SOSkanal,
“Metropolis”, “Most”, “Palma”, TV “Plus”, TV “Studio B” i “Enter”TV.
Nakon završetka ovog konkursnog ciklusa, po zakonskoj proceduri, na redu su konkursi za regionalne stanice. Prema Strategiji razvoja radiodifuzije u Srbiji do 2013. godine, u Republici ima devet takvih medijskih regiona. Pošto je konkurs za Beograd pri kraju, ostaje još osam regiona u kojima će program emitovati izmeću 35 i 40 regionalnih TV stanica, odnosno od dve do pet po regionu. Koliko će u pojedinim regionima biti emitera zavisiće od njihove veličine, odnosno gustine naseljenosti, a takav konkurs, po najavi RRA, biće raspisan početkom jeseni. Prema Strategiji, regionalnim emiterom će se smatrati svaka stanica koja program emituje na području dve ili više opština u okviru jedne radiodifuzne oblasti. Kao i na nacionalnom, i na ovom nivou emitovanja pravo učešća imaće i strane medijske kuće, uz uslov da strani kapital ne prelazi 49 odsto učešća.
Posle regionalnih, biće raspisan i konkurs za lokalne licence, a predviđeno je da postupak dodele dozvola bude završen do sredine naredne godine. Naime, toliko vremena je potrebno da se lokalne stanice koje su osnovale opštine, odnosno država, privatizuju, za šta rok ističe krajem 2007. godine. Strategijom je predvićeno da u Republici bude do 160 lokalnih televizija, po čemu je Beograd odrećen kao regionalni centar sa šest TV i 14 radiostanica (konkurs pred završetkom). Kad bude raspisan konkurs za lokalno pokrivanje, mogućnost za dodelu licenci imaće i takozvani civilni sektor, koji će imati ravnopravan tretman kao i komercijalne stanice. Broj takvih stanica nije preciziran, jer se ne zna ni koliko bi zainteresovanih moglo biti.
Prostom računicom dolazimo do okvirnih podataka da bi po okončanju svih konkursa u Srbiji u etru moglo da se naće nešto malo više od 200 TV emitera i oko 450 radiostanica, sabirajući sve nivoe emitovanja, odnosno oko 650 emitera, što je stotinak manje od 755, koliko je lane evidentirala RRA.

Print Friendly, PDF & Email