Advokatica izazvala prekid suđenja

U Opštinskom sudu u Požarevcu pred Krivičnim većem kojim je predsedavala sudija Gordana Vidojković juče je nastavlje

13. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

U Opštinskom sudu u Požarevcu pred Krivičnim većem kojim je predsedavala sudija Gordana Vidojković juče je nastavljeno suđenje grupi policajaca zbog hapšenja novinara Danasa Nataše Bogović, Bojana Tončića i Mileta Veljkovića u noći između 8. i 9. maja 2000. godine. Opštinski tužilac Miroslav Vojinović optužio je nekadašnjeg načelnika SUP Požarevac Radišu Jovića Selju, nekadašnjeg načelnika odeljenja policije Dragomira Milenkovića, nekadašnjeg načelnika odeljenja Kriminalističke policije Velimira Ivanovića i nekadašnjeg komandira stanice u Požarevcu, a sada načelnika odeljenja policije u Velikom Gradištu Nikolu Kaurina.
Svedočila je advokat iz Smederevske Palanke, tadašnji saradnik Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Smaragda Kranik – Vacić koja je potvrdila da je na zahtev Jukoma 9. maja 2000. godine posetila Tončića i Bogovićevu u policijskoj stanici u Žabarima, gde joj je posle insistiranja inspektor Saša Talijan omogućio da vidi privedene novinare. Prema njenom svedočenju zatekla ih je u maloj prostoriji bez prozora i bez dnevnog svetla, za jednim stolom, jedinim u kancelariji na dve stolice. Ispred prostorije dežurao je policajac, a novinari su se požalili na postupak privođenja i odnos prema njima, te su rekli i da nisu spavali, niti išta jeli. Ona je potvrdila da novinari tada nisu znali zbog čega su privedeni, niti su dali bilo kakav iskaz. Takođe je rekla da su im oduzeti fotoaparat i diktafon, te da su se osećali nebezbedno. Od Jukoma je čula da su im najverovatnije oduzeti telefoni, budući da se nisu javljali na pozive. Posle njenog, svedočio je koordinator pokreta Otpor Momčilo Veljković. Sudija Vidojković je odbila da dozvoli odgovore na pitanja kao što su „da li su novinari sami tražili da ih policija štiti“, kako policajci tvrde, i „da li takva zaštita podrazumeva privođenje u policijsku stanicu“.
Suđenje je prekinuto oko 14.30 kada je branilac prvooptuženog Radiše Jovića Danica Spasić napustila sudnicu, a Jović nije želeo da se suđenje nastavi bez branioca. Ona se u sudnicu vratila tek posle donošenja rešenja o prekidu procesa, pa optuženi smatraju da je posredi opstrukcija suđenja od strane advokata i samog suda, jer suđenje je ušlo u šestu godinu. Novi glavni pretres zakazan je za sutra u osam sati.

Print Friendly, PDF & Email