Seminar o ratnim zločina i genocidu

Seminar “Ratni zločini, genocid i sećanja” održaće se od 8. do 13. maja u Dubrovniku, a jedan od predavača

07. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Seminar “Ratni zločini, genocid i sećanja” održaće se od 8. do 13. maja u Dubrovniku, a jedan od predavača biće i bivši glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldston (Richard Goldstone). Kako se navodi u saopštenju organizatora, Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije iz Sarajeva, reč je o jedinom postdiplomskom kursu sa tom tematikom u regionu bivše Jugoslavije.
Polaznici kursa su studenti Evropskog regionalnog magistarskog programa iz ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi, koji su većinom državljani zemalja jugoistočne Evrope, ali i Evropske unije i drugih država.
Pored Ričarda Goldstona predavači na ovogodišnjem kursu su i novinar Arno van Linden (Aernout van Lynden), predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, kao i Smail Čekić sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti.
Predavanja i prezentacije održaće i predstavnici Medjunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz Sarajeva, kao i predstavnice udruženja žena i majki iz Srebrenice.
U okviru kursa biće predstavljen i film “Marš smrti”, a svoje magistarske radove na ovu temu prezentovaće i bivši studenti ovog magistarskog programa.
Održavanje kursa finansijski su pomogli Evropska komisija, Fond otvoreno društvo BiH, ICMP, Gete (Goethe) Institut, Univerzitet u Hamburgu i druge institucije.

Print Friendly, PDF & Email