Novinska udruženja osuđuju najave RRA

Nekoliko novinarskih udruženja ocenilo je danas najave Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da će televiziji BK b

05. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Nekoliko novinarskih udruženja ocenilo je danas najave Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da će televiziji BK biti onemogućeno da emituje program preko satelita kao još jedan vid pritiska na tu televiziju. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Granski sindikat Medija Nezavisnost i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su u zajedničkom saopštenju naveli da bi taj postupak bio novi dokaz selektivnosti i arbitrarnosti Saveta RRA, u primeni Zakona o radiodifuziji i Zakona o telekomunikacijama, jer emitovanje satelitskog i kablovskog programa u Srbiji još nije usaglašeno sa zakonom.
U saopštenju se navodi da je odluka RRA o sprečavanju televizije BK da emituje program preko satelita sporna i sa dovoljno elemenata zloupotrebe položaja.
NUNS, UNS GS Medija Nezavisnost i NDNV pozivaju Parlament i Vladu Srbije da preduzmu određene mere i otvore parlamentarnu raspravu o daljoj održivosti odluka aktuelnog sastava Saveta RRA.
U suprotnom, kako se navodi, odgovornost za nanošenje nepopravljive štete daljem razvoju radiodifuzije Srbije snosiće, ne samo Savet, već i nosioci izvršne i zakonodavne vlasti.

Print Friendly, PDF & Email