Nagrada libanskoj novinarki

Godišnja nagrada za slobodu medija Giljermo Kano (Guillermo Cano), koju dodeljuju UNESKO i fondacija koja nosi ime to

02. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Godišnja nagrada za slobodu medija Giljermo Kano (Guillermo Cano), koju dodeljuju UNESKO i fondacija koja nosi ime tog ubijenog kolumbijskog novinara, biće svečeno uručena sutra u Kolombu libanskoj novinarki Mej Šidiak (May Chidiac), u okviru centralne proslave Svetskog dana slobode medija, 3. maja.
Generalni direktor UNESKO-a Koičiro Macura (Koichiro Matssura) dodelio je to priznanje libanskoj novinarki na preporuku međunarodnog žirija, a uručiće joj ga u završnici centralne svecanosti povodom Svetskog dana medija, koja je ove godine posvećena ulozi medija u iskorenjivanju siromaštva.
Ovogodišnja dobitnica nagrade, Mej Šidiak, popularna je televizijska voditeljka u Libanu, koja je 25. septembra prošle godine preživela pokušaj ubistva podmetanjem eksploziva pod njena kola. Ona je u tom incidentu ostala bez ruke i noge.
Nekoliko meseci ranije sličan napad je doživeo libanski novinar Samir Kasir (Kassir), kao i u decembru 2005. godine, kada je poginuo glavni urednik lista “An-Nahar” Gebran Tueni.
Napad na Mej Šidiak šokirao je građane Libana, koji su smatrali tu novnarku simbolom slobode izražavanja.
Mej Šidiak predložilo je za nagradu “Giljero Kano” libansko Ministarstvo kulture.
Ceremoniji uručenja nagrade “Giljermo Kano”, vredne 25.000 dolara, prisustvovaće sutra i najviši zvaničnici Šri Lanke, kao i predstavnici Fondacije Giljermo Kano.
Nagrada Giljermo Kano (Guillermo Cano), koju je UNESKO ustanovio 1997. godine, dodeljuje se za odbranu ili promociju slobode izražavanja, posebno ako to podrazumeva rizikovanje života. Nagrada je nazvana prema kolumbijskom novinaru Kanou, koji je ubijen 1987. godine posle otkrivanja aktivnosti moćnih narko dilera u Kolumbiji.
Svetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine, povodom usvajanja Deklaracije u Vindhoku, na konferenciji UN o slobodi medija u Africi.
Vindhok deklaracijom cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbede poštovanje ustavnih garancija za slobodu medija. Generalna skupština UN usvojila je tu deklaraciju 20. decembra 1993. godine, proglasivši 3. maj danom slobode medija, na preporuku UNESKO-a.

Print Friendly, PDF & Email