Kodeks treba da podigne standarde

Osnovna ideja Nacrta kodeksa novinara Srbije je da se podignu profesionalni standardi i da se zaustavi degradacija pr

17. May 2006

Reading Time: 2 minutes

Osnovna ideja Nacrta kodeksa novinara Srbije je da se podignu profesionalni standardi i da se zaustavi degradacija profesije, rekao je danas predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.
“Tabloidizacija političkog i javnog života za posledicu ima i tabloidizaciju medija i moramo raditi da se taj trend zaustavi”, rekao je Brajović na javnoj raspravi o Nacrtu kodeksa novinara Srbije koja je organizovana u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).
Nacrt kodeksa izradili su zajednički UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), NDNV i Društvo novinara Vojvodine. Brajović je rekao da kodeks nema obavezujuću ulogu za novinare, ali je ocenio da novinarska udruženja mogu javnost da obaveste o medijima ili novinarima koji su se ogrešili o kodeks.
Potpredsednik NUNS-a Đorđe Vlajić rekao je da je novinarstvo najveća kolateralna šteta Miloševićevog režima.
“Tada su se desile velike čistke u medijima i stvoreni su uslovi za medijski haos koji vlada i danas”, rekao je Vlajić.
On je dodao da je ideja o obrazovanju medijskog saveta dobra, ali da prethodno treba obezbediti nezavisnost i ekonomsku održivost tog regulatornog tela.
Predsednik NDNV Dinko Gruhonjić rekao je da je nakon demokratskih promena 2000. godine propuštena prilika da se izvrši lustracija u novinarstvu i tako “podvuče crta” između onih novinara koji su časno i profesionalno radili svoj posao i onih koji su ukaljali profesiju.
On je ocenio da izostanak lustracije otežava i proces sprovođenja kodeksa novinarske profesije, jer je teško očekivati od onih koji su se ogrešili o profesiju da se danas pridržavaju kodeksa.
Gruhonjić je kazao da novinarska udruženja moraju da se oslone pre svega na sebe i da rade na procesu samoregulacije medijskog prostora, “pošto je jasno da u državi nemaju partnera”.
Član Komisije za izradu Nacrta kodeksa iz NDNV Dimitrije Boarov rekao
je da je poštovanje kodeksa pre svega u interesu novinara.
“Ako se ne pridržavate kodeksa, vi ne možete dugo pisati, vi se pretvarate u potrošnu robu tabloida”, ocenio je Boarov. On je kazao da 80 odsto dnevnih novina u Srbiji barata nezvaničnim informacijama, a da se pritom često dešava da se nigde ne naznači da je reč o neproverenoj ili nepotvrđenoj informaciji. Boarov je, takođe, ukazao na problem “prikrivenog oglašavanja”, odnosno tekstova koji u stvari predstavljaju prikrivene oglase pojedinih kompanija ili političkih partija.
“Onog trenutka kada oglašivači shvate da im je jeftinije da plate nekog novinara 100 evra da napiše neki tekst, oni prestaju da daju oglase. Na taj način mi sečemo granu na kojoj sedimo”, kazao je Boarov.
Izradu Nacrta kodeksa novinara podržao je OEBS.

Print Friendly, PDF & Email