Kampanja WAN za oslobađanje novinara

Svetska asocijacija štampe (WAN) pripremila je ove godine niz priloga povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja,

02. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Svetska asocijacija štampe (WAN) pripremila je ove godine niz priloga povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, pozivajući novinare da ih upotrebe za podsećanje na mnogobrojne kolege u zatvorima širom sveta i uključe se u kampanju za njihovo oslobađanje. Ovogodišnji slogan WAN-ove kampanje povodom Svetskog dana slobode medija je “Ne zaključavajte informacije, prestanite da zatvarate novinare”.
Tim povodom, WAN je pripremio niz intervjua i drugih tekstova posvećenih novinarima u zatvoru, kao i video snimke, karikature i drugi materijal, koji se besplatno može preuzeti sa sajtova http://www.wan-press.org i http://www.worldpressfreedomday.org.
“Zamislite nezamislivo. Naoružane osobe upadaju u vašu kancelariju ili kuću, stavljaju vam lisice i odvode vas. Saslušavaju vas i smeštaju u ćeliju. Tamo morate čekati satima, danima, pa čak i nedeljama da bi vas uopšte optužili”, naveo je izvršni direktor WAN Timoti Bolding (Timothy Balding) u pozivu medijima da posvete pažnju kolegama u zatvoru.
Prema podacima WAN, više od 500 izdavača i novinara uhapšeno je i zatvoreno širom sveta prošle godine, dok je u protekloj deceniji bilo nekoliko hiljada takvih slučajeva.
Na desetine njih i dalje se u zatvorima, služeći kazne i do 20 godina.
Bolding je ukazao da zatvaranje novinara izaziva strah i šalje jasnu poruku medijima: “Ne mešajte se u stvari koje vas se ne tiču, kao što su korupcija vlasti, na primer, ili kriminalne aktivnosti povezane sa uticajnim ličnostima ili odsustvo političkog pluralizma i ljudskih prava”.
“Naše kolege koje su duboko u zatvorskim ćelijama plaćaju cenu svoje radoznalosti i posvećenosti medijskim slobodama, ali ostaju bezlični i nepoznati dalje od svojih porodica i kolega”, naveo je Bolding.
Bolding je naglasio da svaki zatvoren novinar zaslužuje pažnju i solidarnost, zbog čega je i neophodna kampanja za njihovo oslobađanje.

Print Friendly, PDF & Email