Dve značajne predrasude

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je večeras da su u Srbiji, i posle petooktobarskih prom

31. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je večeras da su u Srbiji, i posle petooktobarskih promena, opstale dve značajne predrasude – prema Romima i prema seksualnim manjinama. “Sva ozbiljna istraživanja pokazuju da je stepen nacionalizma u Srbiji opadao od 1992. godine, ali su ove dve predrasude opstale”, rekla je Liht na tribini “Predrasude-diskriminacija-manjine, održanoj u Domu omladine. Ona je istakla da ni šest godina od promena u Srbiji ne postoji dovoljna insitutcionalna i zakonska zaštita za manjinske grupe.
Liht je naglasila da je u Srbiji potrebno promeniti vrednosne sisteme, ali “ne da bismo bili bliži Evropi, već zbog nas samih”. Ona je navela obrazovanje, porodicu, posao i medije, kao odgovorne za vrednosne odlike jednog društva.
Pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne manjine Tamaš Korhec kazao je da se često prava nacionalnih manjina predstavljaju kao privilegije, dodavši da nije lako menjati usvojene stereotipe.
Uroš Čubrović iz Centra za razvoj inkluzivnog društva rekao je da samo tri odsto ljudi sa hendikepom ima posao. On je kao primer ustanove, koja je arhitektonski potpuno ispunila standarde za osobe sa hendikepom naveo EFG banku u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email