Do kraja godine okončanje privatizacije

Privatizacija štampanih medija u Srbiji trebalo bi da bude okončana do kraja godine, rečeno je danas na okruglom stolu

31. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Privatizacija štampanih medija u Srbiji trebalo bi da bude okončana do kraja godine, rečeno je danas na okruglom stolu u Beogradu, na kojem se pokazalo da zaposlene u tim medijima više brine mogućnost da ostanu bez kupca, nego ko će biti budući vlasnik njihove kuće.
Predstavnik Agencije za privatizaciju Dragan Bosiljkić ocenio je da je politički otpor lokalnih vlasti prema privatizaciji medija sve manji, jer su shvatile da je taj proces neminovan. Bosiljkić je ukazao da je sada najveći problem strah zaposlenih od privatizacije, na šta je ukazala i vršilac direktora “Kikindskih novina” Stanislava Hrnjak. “Zaposleni se ne boje šta ako ih neko kupi, nego šta ako ih niko ne kupi”, rekla je ona.
Predstavnici pojedinih medija naveli su da su zato tražili od vlasti da im obezbede socijalni program, kao što imaju zaposleni u prosveti ili zdravstvu.
Advokat Nebojša Samardžić ukazao je, međutim, da zaposleni u medijima, kao deo biračkog tela, nisu atraktivni za vlast kao znatno brojniji radnici u prosveti ili zdravstvu. S druge strane, povoljnost je što je u medijima reč o manjem broju radnika, pa je i za socijalne programe potrebno manje sredstava, rekao je Samardžić. On je pozvao i udruženja lokalnih medija, poput Lokal presa, da podrže zahteve pojedinačnih medijskih kuća u vezi sa pravima zaposlenih u procesu privatizacije.
Prva naredna aukcijska prodaja zakazana je za 19. jun, a reč je o listu “Pančevac”, čija je privatizacija i bila povod za okrugli sto predstavnika lokalnih medija i Agencije za privatizaciju, u organizaciji Ajreks Promedija (IREX ProMedia). Okrugli sto organziovan je u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj.
 

Print Friendly, PDF & Email