2,8 miliona evra podrške medijima

Evropska unija (EU) obezbedila je preko Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) novi paket finansijske podrške pr

05. May 2006

Reading Time: < 1 minute

Evropska unija (EU) obezbedila je preko Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) novi paket finansijske podrške profesionalnom razvoju medija u Srbiji, u iznosu od 2,8 miliona evra. U okviru programa Medijski fond, ta sredstva namenjena su za projekte koji podstiču istraživačko novinarstvo i doprinose povećanju kvaliteta medijskih sadržaja, kao i za one koji unapređuju medijsko obrazovanje, saopštila je EAR.
Konkurs će biti objavljen krajem maja, a mogu da se prijave svi mediji i medijsko-obrazovne institucije u Srbiji koje pripreme predlog projekta u skladu sa predviđenim kriterijumima.
Pojedinačne donacije po projektu biće između 50.000 i 150.000 evra.
Medijskim fondom tehnički će rukovoditi poznata holandska organizacija Pres nau (Preš Now).
EAR je osnovala Medijski fond 2003. godine radi unapređenja kvaliteta medijskih produkcija, podsticanja istraživačkog novinarstva i poboljšanja kvaliteta medijskog obrazovanja u Srbiji, a ključni cilj nove faze je doprinos razvoju medija u skladu sa načelima evropske novinarske prakse.
EU je preko EAR obezbedila od 2001. godine medijima u Srbiji pomoć u iznosu od 16 miliona evra.
Kompleksnim programima pomoći EU pomognuta je transformacija državne Radio-televizije Srbije u javni servis, kao i proces kreiranja i usvajanja neophodnih zakona u oblasti medija, a finansirano je i više od 30 različitih medijskih projekata.

Print Friendly, PDF & Email