Zabrinuti zbog upliva politike u medije

Evropski savez novinara (EFJ) usvojio je danas na Bledu, na redovnoj godišnjoj skupštini na kojoj je učestvovalo 24 dr

09. Apr 2006

Reading Time: < 1 minute

Evropski savez novinara (EFJ) usvojio je danas na Bledu, na redovnoj godišnjoj skupštini na kojoj je učestvovalo 24 države članice, saopštenje u kojem se izražava “duboka zabrinutost zbog upliva politike u slovenačke medije”. Predstavnici evropskih novinarskih organizacija u saopštenju povodom stanja u slovenačkom novinarstvu su konstatovali da je slovenačka vlada drastično povećala pritiske na medije i novinare, kao i mogućnosti svog uticaja na uredničke odluke.
Kako se navodi, novim zakonom o Radio-televiziji Slovenije, vlada je povećala svoj uticaj na javnu radio-televiziju. Promenama zakona o medijima uvodi takvo regulisanje prava na ispravku, koji političarima omogućava ekskluzivan pristup do uredničkih sadržaja.
Prema mišljenju EFJ, zabrinjavajući je i pritisak na vlasnike medija, koji uredničke strukture menjaju tako da se one podudaraju sa interesima aktuelne vlasti.
“Vlada neprestano nastavlja sa napadima na čitavu novinarsku zajednicu i u novinarima vidi svoje glavne političke protivnike” navodi se u saopštenju EFJ i ističe da politički pritisci dovode do nesigurnosti novinar i duboko nezadovoljstvo.
Posebno zabrinjavajući je, konstatuje EFJ, otpor vlasnika medija prema regulisanju položaja sve većeg vroja slobodnih novinara.
Zbog toga EFJ je pozvao sve vlasnike medija u Sloveniji da poštuju međunarodne principe socijalnog dijaloga i prihvate osnovne standarde za sve novinare, bez obzira na njihov radni status.
EFJ je pozvao slovenačku vlast, vlasnike medija, novinare i javnost “da postanu svesni da ugrožavanje novinarske autonomije i medijske slobode istovremeno znači i ugrožavanje osnovnih standarda i načela demokratije”.

Print Friendly, PDF & Email