Što pre obrazloženje odluka RRA

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da

25. Apr 2006

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas od Republičke radiodifuzne agencije (RRA) da bez odlaganja dostavi obrazložena rešenja odbijenima na javnom konkursu za izdavanje dozvola za emitovanje programa. “Iznete sumnje da odluke Saveta predstavljaju ‘namirivanje interesa i potreba najuticajnijih politickih stranaka i krupnog kapitala’, mogu se odagnati jedino potpunom javnošću postupka”, piše u saopštenju ANEM-a.
Dodaje se da ANEM insistira da RRA objavljivanjem razloga na kojima je zasnovala svoje odluke doprinese smirivanju situacije, ne čekajući rok koji joj je ostavljen zakonom. “Uzavrela situacija u kojoj se komentarišu odluke za koje tek treba da saznamo na cemu su zasnovane, ostavlja krajnje mučan utisak”, navodi ANEM.
ANEM smatra da je u ovom trenutku neophodno insistirati na doslednoj primeni odredaba Zakona o radio-difuziji i postovanju principa vladavine prava. Nezadovoljnima se mora omogućiti da nezadovoljstvo izraze u formi predvidenoj zakonom, prigovorom agenciji, bez nedoličnog rata saopštenjima i kontrasaopštenjima, koji preti da kompromituje načela na kojima je regulisanje radiodifuzije zasnovano u demokratskim drustvima, navodi ANEM.
Nijedna odluka Saveta RRA ne sme biti iznad zakona, kao sto iznad zakona ne sme biti nijedan clan tog tela, a ponašanje nezadovoljnih odlukama saveta, takođe ne sme biti iznad zakona, a ponajmanje u suprotnosti sa nacelima profesionalizma elektronskih medija i medunarodno priznatim normama i principima u radio-difuziji, piše u saopštenju.
RRA je prošle nedelja saopštila da su nacionalne frekvencije dobile televizije – Pink, B 92, Foks, Avala, Košava/Hepi.

Print Friendly, PDF & Email