Sedam godina bez imena ubica

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije obeležili su juče sedmu godišnjicu od ubistva novin

12. Apr 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije obeležili su juče sedmu godišnjicu od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika listova “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Nekoliko desetina Slavkovih kolega i prijatelja, kao i njegova nevenčana supruga Branka Prpa zapalili su sveće i položili vence kod spomen-ploče u Svetogorskoj ulici 35. gde je na Uskrs 11. aprila 1999. godine Ćuruvija ubijen iz vatrenog oružja.
Slavkov brat Jovo Ćuruvija izjavio je juče agenciji “Beta” da je taj zločin nerešen već sedam godina, jer nema političke volje vlasti da se to uradi. Ćuruvija kaže da se znaju i naručioci i organizatori i ubice njegovog brata, ali da ih “tajne službe, odnosno država štite”.
– U zemlji u kojoj svakog dana raste broj bezumnika, unesrećenih i uništenih teško da će se naći neko ko ima hrabrosti da rasturi udbaše i kosovce i otvori arhive i dosijea. Tamo sve piše – rekao je Jovo Ćuruvija. Prema njegovim rečima, vlasti “verovatno moraju da vrate dugove” tajnim službama bezbednosti, što rezultira ignorisanjem, ćutanjem i zataškavanjem ubistva.
“Dok su takvi na vlasti dobijaćemo informacije da je istraga u toku ili istraga je napredovala, ali to nije tačno, jer ozbiljne i temeljite istrage nije ni bilo – kaže Ćuruvija.
Zamoljena da prokomentariše činjenicu da ni posle sedam godina još nije otkriveno ko su naručioci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije Branka Prpa kaže da žrtve ne treba da komentarišu i da o tome treba pitati nadležne u policiji i pravosuđu koji su dužni da nađu izvršioce i nalogodavce.
– Ponižavajuće je da niko od predstavnika vlasti nije došao na komemorativni skup. Nema ni ministra za kulturu i informisanje – rekla je Prpa novinarima.
Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal kaže da je predmet sa saznanjima do kojih je došla policija sada u tom tužilaštvu u pretkrivičnom postupku, i da je proglašen službenom tajnom. On navodi da je “postignut određeni napredak u prikupljanju dokaza i otkrivanju počinilaca ovog krivičnog dela ali još nema dokaza za pokretanje zahteva za sprovođenje istrage”.

Print Friendly, PDF & Email