Savet RRA usvojio obrazloženje

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) danas je obrazložio svoju odluku o dodeli dozvola za emitovanje televi

25. Apr 2006

Reading Time: 2 minutes

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) danas je obrazložio svoju odluku o dodeli dozvola za emitovanje televizijskog programa na nacionalnom nivou i odbacio kao neosnovane kritike u javnosti, posebno u vezi sa odbijanjem kandidature televizija BK i RTL.
Savet RRA je na sednici jednoglasno usvojio obrazloženje za dodelu frekvencija, čime je završen proces odlučivanja, a rok za dostavljanje žalbi je 15 dana od prijema obrazloženja, dok Savet mora na žalbe da odgovori u roku od 30 dana.
Savet RRA je jednoglasno odlučio da uputi protest premijeru Srbije Vojislavu Koštunici zbog “mešanja u rad saveta” ministra kulture Srbije Dragana Kojadinovića, koji je time, kako je istaknuto na sednici, prekršio Zakon o radiodifuziji.
Predstavnici Saveta su u obrazložzenju posebno podrobno obrazložili razloge zbog kojih dozvole nisu dobile televizije BK i RTL, kao i to zašto je dozvolu dobila novoosnovana televizija Avala.
Na osnovu kriterijuma o poslovnom uspehu i ekonomskoj samoodrživosti, u obrazloženju je navedeno da su računi BK televizije više nedelja bili blokirani i da ukupan iznos blokade iznosi oko milijardu dinara.
Dodaje se da je najveće ulaganje, od 100 miliona evra, najavila televizija Pink, a da je televizija Foks najavila ulaganje od 38,5 miliona evra, dok je televizija Košava/Hepi najavila da će uložiti 32,5 miliona evra, a televizija Avala 21,8 miliona evra.
U obrazloženju je navedeno da je televizija RTL planirala ulaganje od 21,3 miliona evra, dok se iz dokumentacije “TV CME i PRO TV ne može jasno utvrditi koliko su ove televizije imale nameru da ulože u projekt emitovanja programa”.
Povodom kritika iznetih zbog dodele dozvole TV Avala, koja ne emituje program, predsednik Saveta RRA Nenad Cekić rekao je da je u javnosti stvorena zabuna da u Srbiji RTL emituje program, a Avala ne emituje.
“RTL ne emituje program u Srbiji, kao ni Avala. Na konkursu je bilo više onih koji ne emituju program. Da smo davali samo onima koji emituju, ne bi stigli do pet”, rekao je Cekić.
U obrazloženju se navodi da “zakon dozvoljava da se na konkurs jave subjekti koji trenutno ne emituju program i nigde izričito ne favorizuje postojeće TV stanice”.
Jedan od kriterijuma za dodelu dozvola, koji je važio za stanice koje su ranije emitovale program, bio je i “ponašanje stanice u prethodnom periodu”, a u obrazloženju je navedeno da je “BK televizija nastala pravno sumnjivim ustupanjem nacionalnih (vojih resursa) frekvencija i objekata nekadašnje Vojske Jugoslavije”.
“Savet RRA je 17. avgusta 2004. godine kaznio BK TV zbog favorizovanja predsedničkog kandidata Bogoljuba Karića, a Stručna služba RRA u više navrata je evidentirala slično ponašanje u korist Pokreta snaga Srbije”, piše u obrazložzenju.
U kriterijumu “Transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala” navedeno je da je Savet RRA konstatovao da se u kapitalu RTL “posredno nalazi kapital sa britanskih Devičanskih ostrva, što bi moglo da bude sporno s obzirom na odredbu člana Zakona o radiodifuziji koji se odnosi na transparentnost kapitala”.
“Povodom vlasničke strukture BK TV Savet je konstatovao činjenicu da više od 53 odsto kapitala te televizije pripada pravnim licima koja se nalaze pred pokretanjem ili u postupku likvidacije (Astra banka i Evropa osiguranje)”, piše u obrazloženju.
Dodaje se da je u kapitalu niške TV 5 identifikovan kapital sestre Bogoljuba Karića, Olivere Nedeljković (više od 26 odsto), koja se “suočava sa optužbama za privredni kriminal”.
Savet RRA je naveo da objašnjenje glavnog i odgovornog urednika RTL-a Maje Divac “nije otklonilo sumnje” članova saveta da je ona pokušala da javno utiče na rad saveta, i dodao da je “ostalo nerazjašnjeno iz kojih je razloga RTL angažovao firmu specijalizovanu za lobiranje, kada je to zabranjeno Zakonom o radiodifuziji”.
Prema odluci Saveta RRA, dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou dobile su televizije Pink, B92, Foks, Avala, i Košava/Hepi.

Print Friendly, PDF & Email