RTL ne prihvata obrazloženje Saveta RRA

Televizija RTL saopštila je danas da “ne prihvata” obrazloženje Saveta Republičke radiodifuzne agenc

25. Apr 2006

Reading Time: < 1 minute

Televizija RTL saopštila je danas da “ne prihvata” obrazloženje Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) na osnovu kojeg je toj televizijskoj stanici uskraćena nacionalna frekvencija najavljujući da se žaliti na odluku koju su ocenili kao “pravno neosnovanu”. “Netačno je da je RTL planirao da investira 21,3 miliona evra, kako se navodi u obrazloženju Saveta RRA. Kao što se lako može ustanoviti na osnovu prijave koja je podneta, kao i na osnovu javnog saslušanja od 7.aprila, RTL je samo u prve četiri godine planirao da uloži između 35 i 40 miliona evra”, navodi se u saopštenju.
RTL je dostavio svu relevantnu dokumentaciju koja jasno dokumentuje vlasnike svih osnivača te televizije i poreklo njihovog kapitala, ističe RTL dodajući da Savet RRA nikada nije tražio dodatnu dokumentaciju ili obrazloženje po tom pitanju.
Oni su odbacili tvrdnje da su unajmili firmu “specijalizovanu za lobiranje” navodeći da je u pitanju angažovanje PR agencije Olaf i Meketr (Olaff&Mcateer) za potrebe organizovanja konferencije za novinare i medija monitoringa.
RTL će se u skladu sa procedurom RRA žaliti ovom telu na odluku o dodeljivanju frekvencija, a sutra će u 13 časova organizovati pres konferenciju u Medija Centru.
Predstavnici Saveta su u obrazložzenju posebno podrobno obrazložili razloge zbog kojih dozvole nisu dobile televizije BK i RTL, kao i to zašto je dozvolu dobila novoosnovana televizija Avala.
U obrazloženju Saveta RRA je navedeno da je televizija RTL planirala ulaganje od 21,3 miliona evra i da je taj savet u kriterijumu “Transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala” konstatovao da se u kapitalu RTL “posredno nalazi kapital sa britanskih Devičanskih ostrva, što bi moglo da bude sporno s obzirom na odredbu člana Zakona o radiodifuziji koji se odnosi na transparentnost kapitala”.
Prema odluci Saveta RRA, dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou dobile su televizije Pink, B92, Foks, Avala, i Košava/Hepi.

Print Friendly, PDF & Email