NDNV pozdravlja imenovanje Boarova

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluku Republičke radiodifuzne agencije da za člana UO Radiodifuz

20. Apr 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozdravlja odluku Republičke radiodifuzne agencije da za člana UO Radiodifuzne ustanove Vojvodine imenuje velikana vojvođanskog novinarstva Dimitrija Boarova. Boarov je kandidovan ispred NDNV-a, a svojevremeno je bio i jedan od osnivača i predsednik našeg udruženja. Dimitrije Boarov je, s  ponosom to ističemo, a retko ko se neće složiti sa tim – najbolji ekonomski novinar u Srbiji.

NDNV, kao najstarije udruženje nezavisnih novinara na prostoru bivše Jugoslavije, želi da veruje da će i ostali kandidati koji su imenovani u UO Radiodifuzne ustanove Vojvodine raditi na oporavku i vraćanju ugleda ove institucije. Podsećamo da je propadanje RTV Novi Sad počelo nakon Miloševićevog ustavnog puča i ukidanja autonomije Vojvodine. U sveopštoj centralizaciji, i RTV Novi Sad priključena je zajedničkom sistemu RTS-a, koji se prema vojvođanskoj radio-televiziji oduvek odnosio maćehinski.

Rezultat besomučne centralizacije i raubovanja jesu nevesele činjenice: zgrada RTV NS do temelja je uništena u NATO bombardovanju 1999, a oprema opljačkana; RTV NS radi u ”podstanarskim” prostorijama, u staroj zgradi “Naftagasa”, koja je potpuno neuslovna za jednu televiziju; tehnička oprema RTV NS je stara 30 i više godina i potpuno neupotrebljiva za jednu savremenu televiziju; RTV NS napustio je veliki broj kvalitetnih novinara, snimatelja, tehničara; mreža predajnika RTV NS je ruinirana; programi na manjinskim jezicima su pred izumiranjem, a ništa bolja situacija nije ni kad je program na srpskom  jeziku u pitanju…

Sve pobrojano mora da se ispravi u najkraćem mogućem roku i to je jedini zadatak Upravnog odbora i novog rukovodstva. Radiodifuzna ustanova Vojvodine mora da se vrati na put profesionalizma.

Ova radio-televizija mora da povrati i izgubljenu čast. Podsećamo da je upravo RTV Novi Sad početkom devedesetih godina prošlog veka bila udarna pesnica Miloševićeve ratne propaganda. Činjenica da je RTV Novi Sad promovisala rat i tako, vrlo konkretno, doprinela razaranju Vukovara i ratu na prostoru bivše Jugoslavije, nikada ne sme da se zaboravi. Za ljude koji su kreirali takvu uređivačku politiku ne sme da bude mesta ni u UO, niti među zaposlenima.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email