Vlada se meša u rad medija

Zakoni u Srbiji omogućavaju slobodu govora i štampe, ali postoje i izveštaji o mešanju vlade u rad medija kao i pritisci

11. Mar 2006

Reading Time: < 1 minute

Zakoni u Srbiji omogućavaju slobodu govora i štampe, ali postoje i izveštaji o mešanju vlade u rad medija kao i pritisci na pojedince koji kritikuju rad vlade, ocenjeno je u izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu američkog Stejt departmenta. “Generalno, nezavisni mediji su bili aktivni i izražavali su široki spektar stavova, ali su pojedine medijske organizacije doživele pretnje i pritiske zbog kritičkog stava prema vladi”, navodi se u izveštaju za 2005.
Ukazuje se i da mnogim novinarima nedostaje profesionalizam kada je u pitanju navođenje izvora i precizno izražavanje. Radio-televizija Srbija, koju kontroliše država, sa tri TV kanala i radio servisom bila je najprisutnija u etru, navodi se u izveštaju. Izveštavanje RTS ocenjeno je kao “generalno objektivno”, ali se navodi da je ta kuća povremeno pokazivala pristrasnost prema vladi. Navodi se da je vlada imala značajan uticaj, mada ne i formalnu kontrolu, na druge velike televizijske kuće, uključujući i televizije Politika i Novi Sad, kao i na tri stanice Radio Beograda.
U izveštaju stoji i da su medijske kuće, posebno B92, bile meta vandalizma, pretnji bombama i pritiscima zbog izveštavanja u kome se iznose stavovi koji “nisu omiljeni” vladi. U izveštaju se pominju i slučajevi uznemiravanja i pretnji upućenih novinarima OK radija u Vranju od strane pojedinaca iz lokalnih vlasti, kao i tužba koju je SPS podnela protiv glavnog urednika tog radija Gorana Vlatkovića zbog klevete.

Print Friendly, PDF & Email