Preminuo Aleksandar Nenadović

U Beogradu je danas iznenada preminuo Aleksandar Nenadović, jedan od osnivača novinske agencije Beta i dugogodišnji

28. Mar 2006

Reading Time: 2 minutes

U Beogradu je danas iznenada preminuo Aleksandar Nenadović, jedan od osnivača novinske agencije Beta i dugogodišnji novinar i glavni i odgovorni urednika dnevnika “Politika”. Nenadović je bio jedan od najuglednijih srpskih novinara. Rođen je u Trbušanima kod Čačka 1927. godine. Novinarstvom je počeo da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka i ostao upamćen kao višegodišnji dopisnik “Politike” iz SAD-a, Velike Britanije i specijalni izveštač iz mnogih zemalja. Jedan je od osnivača Foruma za međunarodne odnose, pri Evropskom pokretu u Srbiji. Zajedno sa grupom kolega, nezavisnih beogradskih novinara, 1992. je osnovao novinsku agenciju Beta, sa ciljem da se profesionalnim i odgovornim pristupom obezbedi sveobuhvatno izveštavanje o tadašnjim dramatičnim događajima na tlu bivše Jugoslavije.
Bio je saradnik i u nedeljniku NIN, listovima “Borba”, “Naša Borba”, “Danas” i “Republika”. U beogradskim medijima je objavio mnogobrojne reportaže, intervjue, komentare i feljtone. Saša Nenadović je bio jedan od suosnivača ugledne novinarske nagrade “Jug Grizelj”. Nenadović je objavio nekoliko knjiga: Godina dana Džona Kenedija, Dve stotine godina SAD, Amerika na raskršću (koautor sa Dušanom Simićem), Razgovori s Kočom, Sećanja i komentari (koautor sa Mirkom Tepavcem), Glavni urednik, politika i pad srpskih liberala (1969-72) i Pisma Lazi (iz dnevnika zapisa 1999/2000). Profesionalni je novinar od 1952. godine. U beogradskom dnevniku “Politika” je radio do penzionisanja, 1991.
Počeo je kao saradnik beogradske, zatim kulturne, a krajem 1953. prelazi u spoljnu rubriku. Od 1962. pet godina je bio zamenik glavnog urednika “Politike” a zatim tri godine glavni urednik. Sa tog mesta je smenjen tokom čistke “liberala” u Srbiji početkom sedamdesetih. Nenadović je bio i član Upravnog odbora Novinske agencije Beta. Nenadović je preminuo od posledica infarkta. Iza sebe je ostavio suprugu Svetlanu, kćerku Dinku i sina Laleta.
Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da će novinar Aleksandar Nenadović, koji je danas iznenada preminuo, “u NUNS-u ostati upamćen kao čovek izuzetne energije i hrabrosti koji je do poslednjeg dana života jasno, precizno i kritički promišljao o srpskoj stvarnosti”.
“Smrću Aleksandra Nenadovića NUNS je izgubio jednog od najuglednijih članova, a srpsko novinarstvo briljantnog profesionalca koji je, dosledno se držeći postulata profesije kojoj je pripadao svim srcem, kroz sve političke bure u proteklih šezdesetak godina išao uspravno”, piše u saopštenju udruženja.
Nenadović je, kako se navodi, bio “čovek na čije su mišljenje i savete rečunale kolege svih generacija novinara u Srbiji i jedan od onih srpskih novinara čiji profesionalni i moralni dignitet nije bilo moguće ni na koji način osporiti”.

Print Friendly, PDF & Email