Predlog zajedničkog etičkog kodeksa

Predlog zajedničkog novinarskog kodeksa koji će važiti za članove oba strukovna udruženja – Nezavisnog udruž

11. Mar 2006

Reading Time: < 1 minute

Predlog zajedničkog novinarskog kodeksa koji će važiti za članove oba strukovna udruženja – Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije – biće javno predstavljen danas, u Centru Sava, na izbornoj skupštini NUNS.
Dokument će predstaviti jedan od autora Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta. Drugi autor je Dimitrije Boarov, novinar nedeljnika Vreme. Predlog kodeksa “kao etičkog standarda profesionalnog pustupanja novinara” sadrži devet kratkih poglavlja. Oni se odnose na istinitost izveštavanja, nezavisnost od pritiska, odgovornost novinara, novinarsku pažnju, odgovornost prema izvorima informisanja, poštovanje privatnosti, korišćenje časnih sredstava, poštovanje autorstva i zaštitu novinara. Za primenu kodeksa biće odgovorni urednici i izdavači, a očekuje se da oni, posle javne debate, krajem marta i potpišu ovaj predlog, tako da on bude i formalno prihvaćen.
“Novinar je, pre svega odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima. Tu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, a posebno interesima izdavača, vlade i drugih državnih organa. Novinar se mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja”, navodi se između ostalog u predlogu kodeksa.

Print Friendly, PDF & Email