Povratak “Panovizije”

Republička radiodifuzna agencija razrešila je veliku dilemu oko zakonitosti skidanja lokalne TV “Panovizij

14. Mar 2006

Reading Time: 2 minutes

Republička radiodifuzna agencija razrešila je veliku dilemu oko zakonitosti skidanja lokalne TV “Panovizija” sa kablovsko distributivnog sistema SBB koji u ovom južnobanatskom gradu, po slobodnim procenama, pokriva oko 80 odsto domaćinstava. “Stručna služba RRA pregledala je dostavljene materijale i uzimajući u obzir vaše odazivanje na poziv Agencije da se izjasnite oko predstavks od strane SO Vršac u propisanom roku, ustanovila da nije utvrđeno kršenje Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju. Samim tim ne postoje zakonske smetnje za distribuciju programa TV “Panovizije” preko kablovsko distributivnog sistema, ili zemaljske satelitske stanice, piše u dopisu Republičke radiodifuzne agencije.
TV “Panovizija” je prvo delimično bila uklonjena. Iz SBB su “objasnili” da su u pitanju tehnički razlozi, da je u toku rekonstrukcija, odnosno objedinjavanje dve mreže koje su kupili, te da je ova televizija samo “pomerena” na kanal koji nije bio dostupan polovini korisnika. Posle par dana uklonjeni su iz sistema. Tada je javnost saznala da je lokalna vlast uputila predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji u kojoj “Panoviziju” optužuje za “govor mržnje”. Sve tvrdnje potkrepili su snimcima autorskih emisija “Oko grada” i “Zabranjena zona” u kojima su predstavnici opozicije, ali i obični građani oštro kritikovali lokalnu vlast i velike privrednike, njene mentore. Ista predstavka upućena je i na adresu SBB. Lokalna vlast je demantovala da je od SBB tražila uklanjanje “Panovizije”, ali nisu saopštili iz kog razloga su onda i njima uputili istu predstavku koja je upućena i RRA, a koju je potpisao predsednik opštine Vršac Jovica Zarkula.
Menadžment SBB je, na zahtev novinara, kratkim saopštenjem objasnio celu sistuaciju. Usmeni zahtev nije bio dovoljan, ali pismeni jeste. Iz tog razloga doneli su odluku da skinu “Panoviziju” sa svog KDS, do donošenja odluke. TV “Panovizija” je stavljena u sistuaciju da mora da dokazuje da nije kriva, umssto da oni koji je optužuju dokazuju eventualnu krivicu. Vršac je reagovao. Posle sastanka svih demokratski opredeljenih stranaka i organizacija kojem su prisustvovali predstavnici LSV, DS, PSS, Vojvođanske partije, Zelene sgranke, SPO, UGS “Nezavisnost”, Centra za dijalog, pravdu, solidarnost i regionalizam, Centra za civilnu edukaciju, Urbane radionice i Udruženja malih akcionara, pokazalo se da TV “Panovizija” u Vršcu uživa veliki ugled i da je mnogo Vrščana, uprkos težnjama bogate manjine, spremno da se založi za njen povratak u kablovski sistem SBB.
Inicirana je i sednica SO. Lokalna vlast je za govornicom još jednom zauzela stav da “Panovizija” iznosi neistine i pronosi “govor mržnje”. Snimak sa ove sednice VTV “Banat” i TV “Lav” emitovali su više dana, a repriziranje su pravdali “zahtevom gledalaca”. Izgleda da ih je Republička radiodifuzna agnecija demantovala bolje nego vršačka opozicija. Ali, do povratka “Panovizije” u KDS SBB treba još sačekati. Sve dok lokalna vlast ne bude “obaveštena”.

Print Friendly, PDF & Email