Od izbora privedeno 22 novinara

U proteklih pet dana, od kako je u nedelju Aleksandar Lukašenko ponovo izabran za predsednika, u Belorusiji su privede

25. Mar 2006

Reading Time: < 1 minute

U proteklih pet dana, od kako je u nedelju Aleksandar Lukašenko ponovo izabran za predsednika, u Belorusiji su privedena 22 novinara, od kojih se njih 13 još nalazi u zatvoru, saopštila je danas novinarska organizacija Reporteri bez granica. Prema informacijama koje je dobila ta organizacija, privedeni novinari se nalaze “u pritvoru u žalosnim uslovima” i većina ih je osuđena na višednevne kazne zbog “huliganstva”, “ucešća na nedozvoljenim skupovima”.
“Ta hapšenja imaju za cilj da uguše proteste i nametnu atmosferu terora u zemlji. Nezavisni novinari moraju odmah biti pušteni na slobodu”, poručuje se u saopštenju.
“Pritisak vlasti je pojačan u noći između 23. i 24. marta” kada je uhapšeno još devet novinara, među kojima su i izveštači koji rade za strane medije.
Beloruska policija večeras je sprečavala svako okupljanje na centralnom trgu u Minsku, dok je tokom dana hapsila sve sumnjive osobe koje su se nalazile na centralnom trgu Oktobar.
Specijalci u punoj opremi za razbijanje demonstracija, primoravaju sve koji dođu na trg, da se udalje.
Policija je ranije danas privela i tukla dvojicu Poljaka, jednog diplomatu i jednu novinarku. Takođe, specijalni izveštač francuskog lista “Liberasion” danas je na kratko privedena u policijsku stanicu.

Print Friendly, PDF & Email