Međuetnička komunikaciju u medijima

Prošle godine Pokrajinska vlada je osmislila projekat afirmacije multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini, kao

23. Mar 2006

Reading Time: < 1 minute

Prošle godine Pokrajinska vlada je osmislila projekat afirmacije multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini, kao i mere za jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih. Deo te ideje je “Interetnička komunikacija putem medija”, zamisao koja je juče predstavljena u Zavodu za kulturu Vojvodine.
Finansijska podrška za ovaj podprojekat stigla je i od organizacije “MEMO 98” iz Bratislave, koja pomaže evropske integracije. Jedan od osnovnih ciljeva je prevazilaženje postojećih multietničkih tenzija kroz unapređivanje regionalnog novinarstva i opšte informisanosti manjinskih zajednica, kao i afirmisanje kulturnog modela koji različitosti doživljava kao prednost. Takođe i jačanje međunacionalnog poverenja, međusobnog uvažavanja i razvijanje duha tolerancije među građanima.
U okviru potprojekta interetničke komunikacije putem medija, prošle jeseni osnovana je šestočlana redakcija koja dva puta nedeljno priprema petnaestominutne emisije o životu manjinskih zajednica u Vojvodini. O njihovom radu govorili su novinari i glavni i odgovorni urednik Juraj Bartoš.
On je naglasio potrebu da se manjine u ovoj emisiji, nazvanoj “Ukrštanja”, ne predstavljaju samo kroz folklor, već i kroz ozbiljne životne teme iz obrazovanja, privrede, kulture. Za početak su prilozi namenjeni mađarskoj i slovačkoj manjini, a u planu je da budu pokrivene sve nacionalne zajednice koje žive u Vojvodini. “Ukrštanja” se emituju utorkom i petkom na TV “Delta”, a uskoro će ih preuzimati i nekoliko lokalnih televizija.
U okviru projekta usvojen je i Etički kodeks ponašanja medija u multietničkom društvu. Ovaj kodeks do sada su prihvatile 22 vojvođanske medijske kuće (među njima i “Dnevnik”), kao i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Formiran je i tročlani monitoring tim, koji od marta do kraja maja ove godine svakodnevno prati izveštavanje o manjinskim zajednicama u štampanim medijima. Ovih dana biće konstituisan i medijski savet, koji će oceniti projekat “Interetnička komunikacija putem medija” u celosti, kada bude okončan.

Print Friendly, PDF & Email