Sudbina: Danilo Kiš

Istoričarka Branka Prpa izjavila je večeras u Novom Sadu da su istinski intelektualci u Srbiji uvek bili proganjani od

09. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Istoričarka Branka Prpa izjavila je večeras u Novom Sadu da su istinski intelektualci u Srbiji uvek bili proganjani od strane mediokriteta i palanačkog mentaliteta. Na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine, posvećenoj sećanju na pisca Danila Kiša, Prpa je kazala da su srpski kvazi-intelektualni krugovi “na nož” dočekali knjige poput Kišovog “časa anatomije” ili “Filozofije palanke” Radomira Konstantinovića. “To je zbog toga što palanačka sredina uvek odbacuje one ljude koji nadrastaju horizonte palanke i koji zbog toga postaju ključni neprijatelji palanke”, ocenila je Prpa. Ona je kazala da je ekstremni nacionalizam u Srbiji takođe posledica palanačke svesti. “U našem društvu ono što je najvrednije biva bačeno na đubrište istorije od strane mediokriteta”, kazala je Prpa.
Teatrolog Borka Pavićević kazala je da je Kiš bio žestok kritičar nacionalizma, i citirala deo iz njegovog eseja “Licitarsko srce”. “Nacionalizam je pre svega paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja, koja je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti”, pisao je Kiš, a pročitala Borka Pavićević.
Novinarka žužana Serenčeš ocenila je da nije ni malo slučajno što je prošle godine, kada se navršilo 70 godina od Kišovog rođenja, to uglavnom bilo ignorisano u Srbiji. Na tribini su o Kišovoj poetici i politici govorili i pisci Svetislav Jovanov i đorđe Pisarev.
Tribina je održana u Skupštini Vojvodine, a pokrovitelj je bio predsednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš. Večerašnja tribina bila je poslednja u ciklusu od osam tribina posvećenih kritici dominantnog kulturnog obrasca u Srbiji, a održavanje tribina pomogli su Fond za otvoreno društvo i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

Print Friendly, PDF & Email