Psovke i pornografija odraz društva

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević ocenila je danas da nikoga ne treba da čudi što

25. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević ocenila je danas da nikoga ne treba da čudi što u domaćim medijima ima psovki i pronografije, jer je to odraz “dominantnog agresivnog društvenog modela”. “Deset godina smo živeli u jednom vrlo agresivnom društvu, u kojem je agresija bila kultivisana i podsticana na više načina. Posle deset godina takvog života, vrlo je teško vratiti se na normalnu ravan”, rekla je ona na seminaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine na Fruškoj gori.
Snježana Milivojević ocenila je da su mediji u Srbiji prepuni stereotipa, kao i da stalno reprodukuju konflikte, izbegavaju komunikaciju i ne otvaraju prostor za razne manjinske i marginalizovane društvene grupe.
Prema njenim rečima, država je ta koja mora da stvori uslove za postojanje medija koji ne mogu opstati na tržisnim osnovama, poput medija na jezicima nacionalnih manjina.
“Raznovrsnost u raznim sferama, pa tako i u medijskoj, jeste mera demokratičnosti i tolerantnosti jednog društva”, kazala je Snježana Milivojević na seminaru “Promocija različitosti”.
Taj trodnevni seminar, organizovan uz podršku Švedskog helsinškog odbora za ljudska prava, počeo je juče u Novom Sadu, a tokom vikenda održava se u hotelu “Norcev” na Fruškoj gori.

Print Friendly, PDF & Email