Prvooptuženi optužuje medije

Pripadnik neonacističke organizacije “Nacionalni stroj” Goran Davidović optužio je danas medije da s

03. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Pripadnik neonacističke organizacije “Nacionalni stroj” Goran Davidović optužio je danas medije da su upadu na jedan antifašistički skup na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dali značaj koji taj incident ne zaslužuje.
“Incident je medijski napravljen i mediji su od muve napravili magarca”, rekao je gostujući u jednosatnoj emisiji lokalnog novosadskog radija “In” Davidović, koji je optužen za izazivanje mržnje zbog učešća u tom incidentu.
On je negirao pripadnost “Nacionalnom stroju”, a negirao je i da zastupa neonacističku ideologiju, optuživši medije da su mu “prišili” nadimak “Firer”.
Dvadesetak pripadnika te neregistrovane organizacije u crnim jaknama upali su na antifašistickcu tribinu u Novom Sadu 9. novembra, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.
Oni su prisutne govornike vređali i psovali, na pojedine i fizički nasrnuli, zatim bacili letke potpisane sa “Nacionalni stroj” i uz nacističko salutiranje napustili tribinu.
Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je 9. januara optužnicu protiv 18 pripadnika “Nacionalnog stroja” zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
U pitanju je teži oblik ovog krivičnog dela, za koji je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.
“Nacionalni stroj” je od ranije poznat javnosti u Srbiji, pre svega po antisemitskim i rasističkim grafitima, plakatima i lecima.
Skupština Vojvodine 20. decembra zatražila je od Vlade Srbije da onemogući delovanje ove organizacije, na osnovu informacije MUP-a Srbije u kojoj je “Nacionalni stroj” okarakterisan kao neonacistička organizacija.

Print Friendly, PDF & Email