Pen centar osudio presudu Ljiljani Jokić

Srpski PEN centar protestvovao je danas zbog presude književnici i kolumnistkinji novosadskog “Građanskog l

21. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Srpski PEN centar protestvovao je danas zbog presude književnici i kolumnistkinji novosadskog “Građanskog lista” Ljiljani Jokić Kaspar i ocenio da je reč o
“drakonskoj i pravno neobrazloženoj presudi”. Ljiljana Jokić Kaspar osuđena je 14. februara pred Opštinskim sudom u Novom Sadu na novčanu kaznu od 300.000 dinara, po privatnoj tužbi za klevetu doktora Miroslava Savića s Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Savić je podneo privatnu tužbu jer se prepoznao u kolumni iz aprila 2003. godine, iako autorka nije navela njegovo ime.  “Presuda se zasniva na slobodnoj sudijskoj interpretaciji inkriminisanog teksta u kojem se ime tužitelja uopšte ne spominje. Srpski PEN centar, saglasno svom najdubljem principu odbrane slobode mišljenja i prava na javnu reč, podseća javnost da se sudski procesi moraju odvijati na temelju egzaktno dokazivih činjenica, a ne na osnovu utisaka i aluzija”, navodi se u saopštenju.
Ocenjuje se da presuda Kasparovoj nanosi ozbiljnu štetu naporima današnjih društvenih i pravosudnih institucija da unaprede slobodu javnog kritičkog misljenja. “Takva presuda znači povratak na vreme u kojem su pisci proganjani zbog onoga što su mislili i pisali. Zato pozivamo nadležne sudske instance da preispitaju presudu Ljiljani Jokić Kaspar, jer bi njena primena predstavljala rđav i nepoželjan presedan, suprotan praksi svake ljudske zajednice koja pretenduje da bude istinski demokratska”, piše u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email