NDNV osuđuje pretnje Hrvatskoj riječi

Nezavisno drusstvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je anonimne pretnje upućene redakciji subotičkog lista ̶

04. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno drusstvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je anonimne pretnje upućene redakciji subotičkog lista “Hrvatska riječ” i od nadležnih organa zatražilo da otkriju počinioce i adekvatno ih kazne. To udruženje je u saopštenju za javnost podsetilo da je “Hrvatska riječ” i ranije bila na meti “anonimnih pretnji” i da nadležni nisu utvrdili ko iza njih stoji.
Predstavnici subotičkog nedeljnika saopštili su juče da su redakciji tog lista upućene četiri anonimne telefonske pretnje smrću, sa uvredama na nacionalnoj osnovi.
Direktor i urednik “Hrvatske rijecci” Zvonimir Perušić izjavio je da je od policije obavešten da je “istraga u toku”.
NDNV je takođe upozorilo da, u isto vreme dok se listu jedne nacionalne manjine upućuju pretnje i uvrede, pojedini mediji u Vojvodini otvaraju prostor za “osvedočene neprijatelje slobode, za promociju govora mržnje, za neonaciste, klerofašiste”, pod izgovorom “slobode javne reči”.
“Podsećamo da je jedan od osnovnih postulata savremene civilizacije da je sloboda pojedinca ograničena jedino slobodom drugoga. Ako neko propoveda ideje koje ugrožavaju slobodu drugih, to nije demokratija već siguran put u linč onih koji drugačije misle”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Print Friendly, PDF & Email