Mediji u Srbiji malo pišu o invalidima

Mediji u Srbiji malo pažnje posvećuju stvarnim problemima osoba sa invaliditetom, ocenila je večeras predstavnica n

12. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Mediji u Srbiji malo pažnje posvećuju stvarnim problemima osoba sa invaliditetom, ocenila je večeras predstavnica nevladine organizacije “Živeti uspravno” Milica Ružičić-Novković. “Kod nas je senzacija da neko ko je invalid, poput mene, može biti magistar. Ja se pojavljujem u medijima, ali je problem u kom kontekstu i u kojim rubrikama”, rekla je Ružičić-Novaković na seminaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Promocija različitosti”, koji se održava na Fruškoj Gori.
Veronika Mitro iz nevladine organizacije “Ženske studije i istraživanja”, ocenila je da su mediji u Srbiji “prepuni sterotipa o ženama”.
Ona je dodala da je istraživanje vojvođanskih dnevnih listova “Dnevnik” i “Građanski list” pokazalo da je svega 14, odnosno sedam odsto tekstova, posvećeno ženama političarkama, i to, uglavnom, u negativnom kontekstu.
Dragana Vučković iz nevladine organizacije za promociju lezbijskih prava “Labris” ocenila je da se lezbijska populacija u Srbiji potpuno ignoriše i da se mediji ponašaju kao da ta populacija ne postoji.
“Našim medijima dominiraju stereotipi, predrasude i patrijarhat, a oni koji su drugačiji i različiti, se ignirišu”, kazala je ona.
Vučkovićeva je ocenila “da se demokratičnost države meri odnosom prema manjinama i marginalnim društvenim grupama”.
Seminar se završva sutra, kada će polaznici posetiti Skupštinu Vojvodine.

Print Friendly, PDF & Email