Crkva da se ne meša u politička pitanja

Sociolog religije Zorica Kuburić ocenila je večeras da za crkvu nije dobro da se meša u dnevno-politička pitanja.
Na se

12. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Sociolog religije Zorica Kuburić ocenila je večeras da za crkvu nije dobro da se meša u dnevno-politička pitanja.
Na seminaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Promocija različitosti”, koji se održava na Fruškoj Gori, Kuburovićeva je kazala da je crkva institucija koja postoji vekovima i da “ne bi smela da deli građane po njihovoj političkoj opredeljenosti za ovu ili onu partiju”.
Ona je ocenila da mediji u Srbiji male verske zajednice “tendenciozno” prikazuju kao sekte, i da u “isti koš stavljaju registrovane protestantske zajednice sa satanistima i munovcima”.
“Zbog toga se često dešava da uveče imamo TV emisiju o sektama, a već ujutro razbijen prozor na zgradi neke od malih verskih zajednica”, rekla je Kuburićeva.
Šef novosadske kancelarije Helšinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji rekao je da u Srbiji 5. oktobra 2000. “nije pobedila građanska, demokratska i kosmopolitska opcija, već su pobedili oni koji su Radovana Karadžića podržavali duže nego sam Milošević”.
Domonji je ocenio da je srpski nacionalizam “pobeđen vojno, ali ne i politički”.
On je kritikovao medije i rekao da se nacionalnim manjinama ne bave na sistematski način, a da o njima govore na ružan način, “ili uopšte i ne govore”.

Print Friendly, PDF & Email