Božović: Srbija javna kuća bez zidova

Sociolog Ratko Božović izjavio je da društvo u Srbiji “nalikuje na javnu kuću bez zidova u kojem je prisutan pad m

02. Feb 2006

Reading Time: < 1 minute

Sociolog Ratko Božović izjavio je da društvo u Srbiji “nalikuje na javnu kuću bez zidova u kojem je prisutan pad morala i sistema vrednosti”. Božović je na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Nulta tačka kulture”, rekao da su mnogi intelektualci u Srbiji izložili sebe kupoprodaji, da im je moral nizak i da služe “nekima koji imaju pune džepove, a prazne glave”. On je ocenio da je logično da je kultura u društvu u Srbiji na margini, “jer su građani u Srbiji siromašni i bore se za golu egzistenciju”. Božović je kritikovao medije zato što nisu profesionalni i zato što u njima nema istinskih novinara, intelektualaca i istraživača.
Likovni umetnik i član uprave Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu Radule Bošković, rekao je da su ulaganja republičkih i pokrajinskih vlasti u SNP, “u principu redovna, ali nedovoljna za umetničke ambicije”. “Kultura iz budžeta, ali i u medijima, figurativno govoreći, dobija tek zrno pirinča”, kazao je Bošković.
Književnik Sava Damjanov, rekao je “da je logično da se i u Srbiji rodio neokonzervativizam, jer on ima podlogu u samom društvu”. “Posle svake velike revolucije javlja se restauracija, pa će opet doći neka revolucija. To je normalan društveni ciklus”, ocenio je on.
Na večerašnjoj tribini je govorila i teoretičar umetnosti Divna Vuksanović, koja je kazala “da je kultura, pre svega, čin individualca”, kao i da je na svakom pojedincu “da odluči da li će živeti u kulturi ili bez nje”.

Print Friendly, PDF & Email