Urednički komentar ili poziv na linč

Početak ove godine u Novom Sadu biće zapamćen po akcijama gradske televizije Apolo jer tek što se stišala bura oko neovl

14. Jan 2006

Reading Time: 2 minutes

Početak ove godine u Novom Sadu biće zapamćen po akcijama gradske televizije Apolo jer tek što se stišala bura oko neovlašćenog snimanja i emitovanja “novogodišnjeg porođaja” u novosadskom porodilištu, u sredu uveče ta TV je priredila još jedan skandal. Naime, U emisiji Objektiv, emitovanoj u sredu uveče, urednik informativnog programa te kuće Željko Rakičević javno je spalio časopis Bezbožnik uz ocenu da je reč o listu koji propagira govor mržnje protiv Srpske pravoslavne crkve.
Na poziv novinara da objasni taj čin, Rakičević se nije odazvao, ali je direktor i glavni i odogovorni urednik TV Apolo Saša Adamović prokomentarisao da je u pitanju “slobodan urednički komentar na pojave govora mržnje i netolarancije, a pre svega prema SPC, ali i prema ostalim hiršćanskim religijama”.
Adamović je postupak svog kolege uporedio “sa prekrečavanjem grafita koji su se pojavljivali u poslednje vreme u Novom Sadu”.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je izrazilo zaprepašćenje potezom urednika TV Apolo.
– Čin paljenja časopisa neumitno nas je podsetio na neka druga paljenja literature u istoriji, a čin paljenja uvek je imao za cilj poziv na linč autora i zabranu prava na slobodu mišljenja i govora – kaže se u saopštenju NDVD i dodaje da se oni kojima su se usta osušila od govora mržnje zalažu za “čistotu govora”. NDNV poziva državne organe da konačno usvoje zakon o verskim slobodama i da “jednom zasvagda stanu na put pojavama verske diskriminacije i dominacije, odnosno da jednom zauvek povuku jasnu crtu između ‘svetovne’ i ‘duhovne’ vlasti i da ne dopuste stvaranje fundamentalističke države na Balkanu, u kojoj pojedine vladike samo što se nisu kandidovale na predsedničkim izborima”.
Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava kaže da “paljenje nije adekvatan način da se iskaže neslaganje, a budi neugodne asocijacije na ono što se pre nekoliko decenija događalo i što je započelo sa spaljivanjem knjiga, a završilo sa spaljivanjem ljudi”. On ističe da je neprimereno izjednačavati spaljivanje časopisa i prekrečavanje šovinističkih grafita.
Bezbožnik izdaje organizacija Kolektiv D.B.P.D. (Društvo za borbu protiv društva), a list je usmeren protiv svih oblika dominacija, manipulacije i organizovane religije i u njemu se porukama krajnje provokativne sadržine skreće pažnja javnosti na velike probleme društva: klerofašizam i nacionalšovinizam.

Print Friendly, PDF & Email