Raspisan konkurs za frekvenci

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) raspisao je konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio i televiz

23. Jan 2006

Reading Time: 2 minutes

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) raspisao je konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje radio i televizijskog programa, koji će zvanično biti otvoren sutra ili prekosutra objavljivanjem u “Službenom glasniku” i dnevnom listu “Politika”. Konkursom je predviđeno dodeljivanje nacionalnih frekvencija za pet televizijskih i radio stanica, jednoj televizijskoj i radio stanici za emitovanje na području Vojvodine, kao i dodeljivanje frekvencija za emitovanje na području Beograda za šest televizijskih i 14 radio stanica.
Za emitovanje programa na nacionalnom nivou televizije će godišnje morati da plate naknadu od 60.733.808 a radio stanice od 12.146.761 dinara. Godišnja naknada za frekvenciju na području Vojvodine biće 22.775.178 dinara za televizjsku, a 4.555.035 za radio stanicu. Konačno, godišnje emitovanje programa na području Beograda televizije će koštati 12.146.761, a radio stanice 2.429.352 dinara.
Emiteri koji neguju specifične sadržaje, između ostalog oni koji su specijalizovani za kulturu, moći će da dobiju popust do 20 odsto na visinu godišnje naknade za emitovanje.
Predsednik Saveta RRA Nenead Cekić izjavio je danas na konferenciji za novinare da će zainteresovane televizijske i radio stanice moći da se na konkurs jave u roku od 60 dana po objavljivanju, nakon čega će procedura odlučivanja o zahtevima trajati do 90 dana.
Prema njegovim rečima, Agencija će, pre odlučivanja, obznaniti kriterijume za dodeljivanje frekvencija kako bi javnost bila upoznata sa načinom donošenja odluka.
Cekić je istakao da su cene za godišnje emitovanje radio-programa previsoke, ali da je savet u ovoj fazi pri kreiranju cenovnika morao da se drži slova zakona. Od vlasti Srbije će, međutim, biti zatraženo da se izmene zakonske odredbe kojima se predviđa visina naknada za emitovanje radio-programa. Prema njegovim rečima, sticanje vlasničkog udela neke uticajne strane medijske kuće u mediju koji će učestvovati na konkursu neće biti garancija da će taj emitrer dobiti dozvolu. Osvrćući se na dodelu frekvencija lokalnim i regionalnim emiterima, Cekić je kazao da će proces izdavanja dozvola na tom nivou trajati najmanje godinu dana.

Print Friendly, PDF & Email