Poziv za formiranje većinskog paketa

Grupa akcionara kompanije “Novosti” a.d, okupljenih u konzorcijum sa 22 odsto ukupnog broja akcija, po

31. Jan 2006

Reading Time: < 1 minute

Grupa akcionara kompanije “Novosti” a.d, okupljenih u konzorcijum sa 22 odsto ukupnog broja akcija, pozvala je danas Vladu Srbije i ostale akcionare na formiranje većinskog paketa akcija. U otvorenom pismu vladi i malim akcionarima, “Novosti konzorcijum” d.o.o. naveo je da se na taj potez odlučio zbog svakodnevnih najava brze vaninstitucionalne trgovine akcijama, koja bi akcionare, kao i vladu, onemogućila da pod jednakim uslovima raspolazu i trguju svojim akcijama.
Pozivajući vladu i ostale akcionare da potpišu ugovor o zajedničkom nastupu, “Novosti konzorcijum” naveo je da bi time bio stvoren većinski paket akcija, kojim bi preko tendera ili ponude o preuzimanju, bile zahtevane najviše cene za sve akcionare, kao i investicioni i socijalni program za zaposlene.
Potpisnici ugovora obavezali bi se i da neće učestvovati ni u kakvoj netransparentnoj trgovini, kojom bi bili oštećeni drugi akcionari, kao i da neće prihvatiti promenu vlasničkih odnosa unutar kompanije “Novosti” na štetu postojećih akcionara.
“Novosti” konzorcijum, koji ima 150 članova, naveo je da je formiran u cilju pomirenja interesa akcionara koji žele da prodaju i onih koji žele da zadrže akcije u svom vlasništvu.
Vlada Srbije poseduje 30 odsto upravljačkih akcija u “Novostima”.
Ministarstvo privrede Srbije poručilo je nedavno, povodom najave trgovine paketima akcija kompanije “Novosti”, da će insistirati na zakonom predviđenom postupku i podsetilo da još nije razrešen odnos kapitala u toj kompaniji, pre svega u vezi sa delom državnog vlasništva.
Budući da se u vezi sa delom državnog vlasništva u kompaniji “Novosti” vodi spor pred Trgovinskim sudom u Beogradu, Ministarstvo je naglasilo u saopštenju da još ne postoje uslovi za legitimnu trgovinu akcijama pod ravnopravnim uslovima za sve akcionare.
Prema nezvaničnim informacijama, za kupovinu akcija “Novosti” zainteresovan je poznati košarkaš Vlade Divac koji je, prema navodima pojedinih medija, dao i prvu nezvaničnu ponudu malim akcionarima.

Print Friendly, PDF & Email