Nastavlja se kampanja protiv Bodrožića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava veliku zabrinutost povodom presude Okružnog suda u Zrenjaninu, koji

26. Jan 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava veliku zabrinutost povodom presude Okružnog suda u Zrenjaninu, koji je bivše urednike i izdavače “Kikindskih novina” kaznio zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva Željka Ugrena, zvanog Aka, iz Kikinde. Ovom presudom nastavljen je neverovatan kontinuitet sudskih kazni izrečenih uglednom kikindskom novinaru i uredniku Željku Bodrožiću, koji je poznat po hrabrom i beskompromisnom izveštavanju i istraživanju političkih i ekonomskih, kao i tema koja su vezana za kriminalne radnje, koje su postale takoreći uobičajena pojava tokom devedesetih godina prošlog veka, a koje veoma često nisu sudski procesuirane. Ovakvim radom pravosuđa, ovakvim presudama, dolazimo u paradoksalnu situaciju da ljudi koji su činili kriminalna dela budu društveno nagrađeni, a oni koji, poštujući svoju profesiju, ukazuju na njih – bivaju kažnjeni.
NDNV upozorava da organi pravosuđa, u situaciji kada pravda nije zadovoljena i kada njome vladaju političke elite, postaju strašan represivni aparat usmeren ka ljudima koji drugačije misle i govore. Upravo se to, po svemu sudeći, dešava i u slučaju Željka Bodrožića, koji je do sada više puta osuđivan zbog svog pisanja, a protiv koga se vodi još nekoliko sudskih postupaka. Mnogo toga ukazuje da je ova sudska kampanja protiv Bodrožića orkestrirana i da njoj nije samo cilj njegovo zastrašivanje i kažnjavanje, već da se njome želi poslati, društveno veoma opasna, poruka novinarima i drugima da ne dotiču “tabu-teme” naše prošlosti i sadašnjosti. S druge strane, toleriše se pisanje takozvanih tabloida, odnosno propagandnih mašina raznih zvaničnih i nezvaničnih centara moći, koji dnevno produkuju govor mržnje, klevete i uvrede i na velika vrata promovišu vulgarizaciju javnog diskursa, neretko pozivajući na linč.
Presuda Okružnog suda u Zrenjaninu u sebi sadrži još jednu skoro tragikomičnu kontradikciju. Naime, urednici i i izdavači “Kikindskih novina” kažnjeni su zbog teksta u kojem se iznose citati već legendarne “Bele knjige MUP-a o kriminalu u Srbiji”. NDNV se pita da li to znači da će se uskoro na udaru zakona naći i samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Na kraju, podsećamo da je Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija pre bezmalo dva meseca naložio Srbiji i Crnoj Gori da ukine presudu i obešteti novinara Željka Bodrožića, koji je osuđen zbog klevete nekadašnjeg funkcionera SPS-a Dmitra Šegrta. Time je Komitet jasno ukazao da su ovom presudom povređena prava na izražavanje novinara, koji je na bazi činjenica komentarisao ponašanje jednog javnog službenika. Država još uvek nije reagovala na ovaj nalog, ali je zato još jednom osudila Bodrožića. NDNV ukazuje da se Srbija i dalje kreće suprotnim pravcom u odnosu na svet, ali i na međunarodne institucije koje bar formalno prihvata.

NDNV

Print Friendly, PDF & Email