Hrvati protiv bunjevačkog jezika

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) “neugodno je iznenađen” inicijativom pokrajinskog Sekre

23. Jan 2006

Reading Time: < 1 minute

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) “neugodno je iznenađen” inicijativom pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje i kulturu o uvođenju bunjevačkog jezika u škole kao izbornog nastavnog predmeta, saopštila je danas ta organizacija.
DSHV ocenjuje da se takvim aktivnostima državnih organa želi, kako se navodi, “veštačkim putem” od regionalnog govora načiniti službeni jezik, što se kosi sa međunarodnim i domaćim propisima, kao i sa Evropskom poveljom o regionalnim jezicima manjina.
“Iznenađeni smo da se odlučivanje o tako važnom pitanju vrši netransparentno, pre svega imajući u vidu da u Sekretarijatu ima i predstavnika bunjevačkih Hrvata”, navodi DSHV i dodaje da bi se to pitanje trebalo rešiti u širokoj javnoj raspravi.
Udruženje Hrvata smatra da se kroz inicijativu za uvođenje do sada nepoznatog jezika, odnosno dijalekta hrvatskog jezika, vrši, kako se navodi, “državna podrška podeli Hrvata u Vojvodini”.
U saopštenju se navodi da su Bunjevci deo hrvatskog naroda i da, osim u Vojvodini, žive i u Dalmaciji, Zapadnoj Hercegovini i Bosni, Lici, Gorskom Kotaru, na hrvatskom primorju i u Majdarskoj.
Predsedništvo i Veće DSHV izražava zabrinutost i zbog toga što je inicijativa potekla od pokrajinske administracije čija su okosnica Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, čiji je DSHV tradicionalni koalicioni partner.

Print Friendly, PDF & Email