Apatinska pivara na prvom mestu

Apatinska pivara je bila najveći oglašivač u Srbiji na televizijskim kanalima u 2005. godini po visini investicija ko

23. Jan 2006

Reading Time: < 1 minute

Apatinska pivara je bila najveći oglašivač u Srbiji na televizijskim kanalima u 2005. godini po visini investicija koje je dala za oglašavanje, po gledanosti i po broju spotova, objavio je današnji Ekonomist magazin. U istraživanju AGB Nilsen Medija Risrč, koje je je preneo taj beogradski ekonomski magazin, na drugom mestu po obimu investicija je MB pivara, a po gledanosti i broju spotova Državna lutrija Srbije.
Državna lutrija Srbije je treća po obimu investicija, Telekom Srbija po broju spotova, a MB pivara po gledanosti.
Među prvih 10 firmi po visini investicija u oglašavanje na televizijskim stanicama u prošloj godini nalaze se i Henkel, Drenik, Knjaz Miloš, Frikom, Karlsberg, Grand prom i Nektar.
Prema broju emitovanih spotova, među prvih 10 kompanija nalaze se i MB pivara, Meridijan banka, Kalsberg, Henkel, Nektar, Grand prom i NID Super pres, dok se prema gledanosti od četvrtog do 10. mesta nalaze Henkel, Nektar, Karlsberg, Meriđian banka, Grand prom”, Telekom Srbija i Drenik.
Procena relne vrednosti ukupnog medijskog tržišta u Srbiji, prema podacima AGB Nilsen medija risrč, je 95 milona evra, što je za 15 milona evra više nego 2004. godine i 30 miliona više nego 2003. godine.
Prema proceni ukupnog tržišta za 2005. godinu, na televizijsko oglašavanje odlazi 63 odsto te vrednosti, na štampu 20 odsto, radio četiri odsto, bilborde 12 odsto, dok se oko jednog procenta ulaže u ostale vrste oglašavanja.
U 2005. godini, prema podacima AGB Nilsen medija risrč, realna procena vrednosti TV tržišta u Srbiji bila je 60 miliona evra, prenos magazin “Ekonomist”.

Print Friendly, PDF & Email